Leuven maakt digitale aanvraag en opvolging bouwvergunningen mogelijk

Leuven maakt digitale aanvraag en opvolging bouwvergunningen mogelijk

Reportages

Vanaf 1 oktober kan men in Leuven stedenbouwkundige vergunningen digitaal aanvragen via www.omgevingsloket.be, het digitaal platform van de Vlaamse overheid. Via dit platform kan de indiener de status van de aanvraag voortdurend opvolgen waardoor men steeds kan weten in welke fase het dossier zich bevindt. Dat heeft Carl Devlies, schepen van ruimtelijke ordening, vrijdag bekendgemaakt.

Tot nog toe diende men een bouwaanvraag in meerdere exemplaren op papier in te dienen en hierbij allerlei documenten, foto’s en formulieren toe te voegen. Tijdens het administratieve vergunningsproces breidde dit dossier uit en legde het ook fysiek een lange weg af. Vanaf heden verloopt zowel de indiening als het behandelingsproces volledig digitaal. Ook de schepen ondertekent de stedenbouwkundige vergunning digitaal met zijn elektronische identiteitskaart.

Keuze en uitzondering

De indiener heeft voorlopig overigens nog de keuze tussen een gewone of digitale indiening van de bouwaanvraag. Er zijn evenwel uitzonderingen want de digitale behandeling van de bouwaanvragen kan immers voorlopig nog enkel voor de aanvraag van vergunningen – de reguliere en bijzondere procedure – en het doen van meldingen. Deze zijn goed voor 80 procent van de dossiers die de Leuvense dienst jaarlijks behandelt. Verkavelingsvergunningen en stedenbouwkundige attesten dienen nog op papier te worden aangevraagd. Ook de beroepsprocedure verloopt nog niet digitaal. Openbare onderzoeken doen dat gedeeltelijk. (Belga)

Niet gevonden wat je zocht?

Probeer het nogmaals in onze zoekmachine.

Gerelateerde artikels