Leveranciers groene stroom krijgen onderzoekers over de vloer

Immo, Nieuws

Naar aanleiding van de te hoge kostprijs van groene stroom hebben een aantal leveranciers onderzoekers over de vloer gekregen.

Inspecteurs van de Algemene Directie Mededinging hebben donderdagvoormiddag huiszoekingen bij groenestroomleveranciers uitgevoerd. Dat gebeurde nadat federaal minister van Ondernemen Vincent Van Quickenborne dinsdag een onderzoek had bevolen, nadat de resultaten bekend geraakten van een studie van de Vlaamse energieregulator Vreg.

Daaruit bleek dat de leveranciers een te hoge prijs aan de consument aanrekenen voor de groenestroomcertificaten (gsc’s). De woordvoerder van Van Quickenborne verduidelijkt dat er donderdagvoormiddag 30 onderzoekers langsgingen bij groenestroomleveranciers. Over hoeveel leveranciers het ging, wilde hij niet kwijt. Wel werden de onderzoekers bijgestaan door ICT-experten van de FOD Economie.

Elke elektriciteitsleverancier is verplicht zes procent groene stroom te leveren. Hiervoor dienen ze groenestroomcertificaten voor te leggen. Volgens de Vreg kost dat de leveranciers gemiddeld 103 euro, maar rekenden ze meestal een eenheidsprijs van 125 euro door, het boetebedrag dat leveranciers moeten betalen als ze er niet in slagen zelf voldoende certificaten neer te leggen.

Vlaams minister van Energie Freya Van den Bossche (sp.a) eiste maandag dat de groene stroom correct zou worden doorgerekend en stuurde het dossier door naar Van Quickenborne en haar federale collega van Energie Paul Magnette opdat zij een onderzoek zouden kunnen voeren. (Belga)

Niet gevonden wat je zocht?

Probeer het nogmaals in onze zoekmachine.

Gerelateerde artikels