Liberalisering markt doet aantal energiebedrijven verdubbelen

Nieuws

Desondanks blijven de historische operatoren de sector domineren.

Ten gevolge van liberalisering van de energiemarkt is het aantal bedrijven in de sector de voorbije jaren explosief gestegen. Desondanks blijven de historische operatoren de sector domineren, zowel op de elektriciteits- als de gasmarkt. Dat staat in de studie ‘Panorama van de Belgische economie’ van de federale overheidsdienst Economie.

Het aantal energiebedrijven steeg van bijna 200 in 2003 naar meer dan 500 in 2010. Vooral op de elektriciteitsmarkt kwamen er bedrijven bij. “Een van de inherente redenen voor deze expansie kan worden gezocht bij de liberalisering van de markt, waarbij er veel nieuwe producenten (vooral voor de hernieuwbare energieën) en leveranciers voor de eindverbruikers bijkwamen”, stelt de federale overheidsdienst Economie.

Maar ondanks de liberalisering blijven de leveranciersmarkten van elektriciteit en gas sterk geconcentreerd, luidt het nog. Zo behouden de historische operatoren Electrabel en Luminus een aandeel van 70 tot 85 procent, naargelang het gewest, op de elektriciteitsmarkt.

Slechts drie bedrijven leveren elk ten minste 5 procent van het totale Belgische elektriciteitsverbruik. Op de markt van de levering van aardgas bedraagt het aandeel van de historische operatoren zelfs 83 tot 96 procent. (Belga)

Niet gevonden wat je zocht?

Probeer het nogmaals in onze zoekmachine.

Gerelateerde artikels