Licht op de werkplek

Verlichting

Te weinig licht op de werkplek heeft tot gevolg dat je overdag duf bent en 's nachts niet goed kunnen slapen.

Wat is de populairste plek in het vliegtuig, de bus, het klaslokaal of op het kantoor? Juist, bij het raam.

Dat komt niet alleen, omdat het uitzicht zo leuk is. Licht heeft namelijk ook een grote invloed op je gezondheid, iets dat veel mensen niet weten, maar wel instinctief aanvoelen. De mens is immers een dier dat bij daglicht leeft, en dat licht ook nodig heeft om de biologische klok te laten tikken. Probleem is alleen dat de meeste mensen tegenwoordig binnen werken en voornamelijk afhankelijk zijn van kunstlicht. En dat blijkt niet voldoende te zijn om de biologische klok goed te laten werken.

Recent onderzoek van Myriam Aries voor de Technische Universiteit van Eindhoven toonde aan dat op de door haar onderzochte werkplekken (87 in totaal), het licht gemiddeld bleef steken op 500 lux (Lux is de eenheid van verlichtingssterkte, m.a.w. de hoeveelheid licht die op een bepaalde oppervlakte terechtkomt. Het aantal lumen per vierkante meter = lux. 1 lx = 1 lm/m²)

Uit andere onderzoeken is inmiddels gebleken dat de lichtsterkte die minimaal nodig is om mensen goed te laten functioneren ongeveer tussen 1000 en 1500 lux moet liggen. Werknemers verkeren daardoor eigenlijk de hele dag in een soort van biologische duisternis. Dit heeft tot gevolg dat ze overdag duf zijn en ‘s nachts niet goed kunnen slapen, wat weer kan leiden tot de ontwikkeling van chronische vermoeidheidsklachten. Wie regelmatig thuis werkt, kan hier ook best rekening mee houden en op de werkplek voldoende sterk licht voorzien. Hetzelfde geldt voor de huiselijke werkplekken als de keuken: ook daar moet je boven het werkvlak lampen voorzien die makkelijk werken mogelijk maken.

Niet gevonden wat je zocht?

Probeer het nogmaals in onze zoekmachine.

Gerelateerde artikels