Lidl opent CO2-neutrale winkel in Elsene

Duurzaam bouwen

Winkelketen Lidl heeft haar eerste CO2-neutrale winkel geopend in België. De Duitse supermarktketen beweert dankzij deze nieuwe winkel bijna 40% energiezuiniger te zijn. Ook is de winkel bijna 20 procent groter dan voordien.

Winkelketen Lidl heeft haar eerste CO2-neutrale winkel geopend in België. De Duitse supermarktketen beweert dankzij deze nieuwe winkel bijna 40% energiezuiniger te zijn. Ook is de winkel bijna 20 procent groter dan voordien.

In Elsene heeft Lidl haar eerste volledige CO2-neutrale vestiging geopend. De vernieuwde winkel bevat geavanceerde technieken waardoor deze zo energiezuinig draaiende kan worden gehouden. Federaal staatssecretaris voor Duurzame Ontwikkeling Servais Verherstraeten kwam de ‘ECO2logische Winkel’ plechtig openen in Elsene. Deze winkel is bedoeld als een testcase en na evaluatie wordt bekeken welke technieken er later in andere vestigingen toegepast kunnen worden. De Europese Commissie heeft aan het project het ‘Greenbuilding’-certificaat toegekend. Dit certificaat erkent niet-residentiële gebouwen die zich onderscheiden op het vlak van milieu- efficiëntie.

Milieubewust

De Duitse keten gaat er prat op in al haar vestigingen inspanningen te leveren om de impact op het milieu te beperken. Bij de renovatie van de zaak in Elsene heeft Lidl extra ingezet op een milieubewuste aanpak. Het resultaat is een CO2-neutrale vestiging. Qua oppervlakte heeft Lidl een uitbreiding gedaan van bijna 20 procent.

Energiezuinige technieken

De inspanningen van Lidl leiden tot een C02-besparing van 58 ton. Dit kunnen we vergelijken met de gemiddelde jaaruitstoot van 28 personenwagens.

Het elektriciteitsverbruik ligt 27 procent lager dan voorheen dankzij extra dikke isolatie en drievoudige beglazing in combinatie met andere energiebesparende technieken. De keten plaatste zonnepanelen op het dak die voor minstens vijftien procent van de elektriciteit zorgen. Lidl bande aardgas volledig en gebruikt enkel groene stroom in de vernieuwde winkel in Elsene. Voor de verwarming wordt beroep gedaan op restwarmte van koelgeneratoren. Dankzij deze technieken is de vestiging 38 procent energiezuiniger dan voordien.

Zonnestroom voor de klant

Op de parking van de energiezuinige winkel staan er laadpalen voor elektrische wagens en fietsen. De stroom is afkomstig van de zonnepanelen die op het dak van de vestiging staan. Het cliënteel dat gebruik wil maken van deze laadpalen, betalen een eenmalige vergoeding van 5 euro voor een laadpas. Tot eind 2015 kunnen de klanten met deze pas onbeperkt hun fiets of wagen opladen terwijl ze winkelen bij Lidl.

Hoger comfort

Woordvoerder Pieterjan Rynwalt vertelt dat ook het comfort van de winkel verhoogd werd dankzij de energiezuinige renovatie: ‘Een mooi pluspunt is het verhoogde comfort voor onze klanten en ons personeel. De nieuwe aanpak maakt de winkelbeleving nog aangenamer, bijvoorbeeld door een betere temperatuurregeling en meer natuurlijk licht.’ (LP)

Niet gevonden wat je zocht?

Probeer het nogmaals in onze zoekmachine.

Gerelateerde artikels