Bekijk de galerij

Living apart together

Nieuwbouw open

Marcia woont in de tuin van dochter Kathy.

Krachtlijnen (volgens de architect)

1. De woning is volledig aangepast aan de noden van een astmapatiënt zonder dat die het gevoel krijgt van in een ziekenkamer te wonen. 2. Door de grote openheid kunnen moeder en dochter elkaar steeds zien, indien nodig kan er dus meteen ingegrepen worden. 3. Er is voldoende afstand tussen beide woningen; ze wonen samen maar toch apart. 4. Er is een gezamenlijke tuin met een eigen, afzonderlijke terrasruimte.

Architect

Kathy Locy et Franky De Munter

Kathy en Franky zijn beide architect en delen reeds dertien jaar een ruime, moderne woning met een praktijkruimte en grote tuin in Waarschoot. Volgens de stedenbouwkundige voorschriften was er in het achterste gedeelte van de tuin nog ruimte voor een ‘kleine handelsnijverheid’. Toen Kathy’s vader overleed en moeder Marcia als astmapatiënte alleen kwam te staan, zijn ze met de plannen en de bouw van een kleine woning in de achtertuin begonnen.

De kangoeroewoning werd opgetrokken in een houtskelet en afgewerkt met een gevelsteen. “Houtskeletbouw was een bewuste keuze”, vertelt Kathy. “De opbouw gaat snel en we hadden niet veel tijd, want mama kon niet lang alleen blijven wonen. We kozen voor een ‘droge’ bouwmethode omdat vocht nefast is voor astmapatiënten. Bij een klassieke opbouw met baksteen en beton duurt het maanden voor een huis helemaal uitgedroogd is.”

Astma heeft een zeer grote impact op het leven van Marcia. Daarom werd bij de bouw van deze woning van bij de aanvang rekening gehouden met de zorg voor een goede luchtkwaliteit en een comfortabel binnenklimaat, onder meer door de volgende maatregelen en keuzes:

– Houtskeletbouw is een droog bouwsysteem. Vocht is immers nefast voor astmapatiënten.

– Nergens komt rechtstreeks zonlicht binnen. De open zijde van de woning is naar het oosten gericht en heeft een grote terrasoversteek. Aan de zuidzijde komt enkel zon binnen via zijdelingse ramen. De westkant bleef helemaal gesloten.

– Er kwam een zeer goede mechanische ventilatie met warmterecuperatie (het zogenaamde systeem D). Als Marcia ademnood heeft, zet ze het systeem op maximum wat voor haar hetzelfde effect geeft als een zuurstoffles.

– Stofnesten zijn uit den boze en daarom zijn alle toestellen, kasten en meubels makkelijk te onderhouden en afwasbaar.

– De vloerverwarming vraagt geen onderhoud en er is geen ronddwarrelend stof.

In de badkamer was er ruimte genoeg voor een bad of een inloopdouche. Ze koos voor deze laatste. “Veel handiger”, beweert Marcia. In de slaapkamer is er een laag en breed raam. Omdat ze vaak op bed ligt, was licht en een uitzicht wel belangrijk. Zo kan ze van in de slaapkamer het leven van de kippen en vogels in het zijtuintje volgen. Ook een aantal dierbare planten uit haar vorige tuin kregen hier een plaats. Een boeiend spektakel… en zonder grote kosten!

Chantal Verrecas

De volledige tekst en plannen vindt u in de speciale editie van Ik ga Bouwen, dat momenteel in de boekhandel ligt.

Niet gevonden wat je zocht?

Probeer het nogmaals in onze zoekmachine.

Gerelateerde artikels