Bekijk de galerij

Logeren in de tuin

Renovatie gesloten

Een achterhuis in een tuin. Ideaal om er een oase van rust te creëren, voor zichzelf maar ook voor familie en vrienden die er komen logeren.

KRACHTLIJNEN 1. Het idee om een gastenverblijf ook in te richten als permanente zitkamer om van daaruit optimaal van de tuin te kunnen genieten. 2. De inrichting van een volledige woning in een beperkt volume. 3. Het gebruik van hedendaagse materialen met een ouderwetse uitstraling om een sfeervol geheel te creëren.

ARCHITECTIlan Taub

De opdrachtgevers van dit project waren reeds eigenaar van een bel-etage rijwoning in Elsene. Toen ze van de buren een huisje kochten waarvan de voorgevel, vreemd genoeg, uitgaf achteraan op hun eigen tuin, kwamen ze op het eenvoudige maar geniale idee om er een leefruimte van te maken waar ze zomer en winter ten volle van hun tuin zouden kunnen genieten. Doordat de tuin ten opzichte van hun woning lager ligt en het salon aan de straatkant (en dus ver van de tuin) was ingericht, konden ze niet ten volle van hun tuin genieten.

Daarnaast was er ook nog de wens om in het achterhuisje familie en vrienden uit Italië (het geboorteland van de eigenaars) te kunnen ontvangen. Hier zouden ze volledig onafhankelijk kunnen logeren.

Om er familie en vrienden te kunnen laten logeren, moest er uiteraard ook een slaapkamer worden ingericht. De architect benutte het volume over de volle hoogte en bedacht een structuur in staal als mezzanine, bereikbaar via een draaitrap met treden in eik (maar zonder optreden) en halverwege een reling die over de volledige breedte van het plateau doorloopt.

De vloer van de mezzanine wordt gevormd door panelen die onderaan bekleed zijn met gipsplaat en waar bovenop planken in gebleekte eik (identiek aan die op de benedenverdieping) werden verlijmd.

Inrichting keuken

De in de lengte ingerichte, open keuken ligt onder de mezzanine. Ze werd ontworpen door een bevriend keukenbouwer, in samenwerking met de architect. Ze omvat drie elementen in grijs gelaagd MDF.

Het eerste biedt plaats aan de gootsteen, het werkblad en een overhangend tablet waaraan kan worden ontbeten. Langs de kant van het salon zorgt de wijnrode kleur voor harmonie met de kleur van de bakstenen en de auberginetint van de terrasmuur. De twee andere elementen (met het gasvuur en de opbergkasten) steunen tegen de muur waarachter de badkamer werd ingericht.

De badkamer kwam een vloer van vierkante keramische tegels van 80 x 80 cm, een douche met glazen wand, een wastafel, een toilet en een bidet. Volgens de eigenares beantwoordt dat laatste element aan traditionele Italiaanse behoeften… In feite een tweede verblijf in de tuin.

Stephan Debusschere

Niet gevonden wat je zocht?

Probeer het nogmaals in onze zoekmachine.

Gerelateerde artikels