Luchtdichte garagepoort? Bestaat niet!

Nieuws

Als u luchtdicht wilt bouwen - E-peil verlagen - dan lijkt het logisch dat ook de garagepoort van uw inpandige garage luchtdicht is. Maar kan dat wel, een luchtdichte garagepoort? En mag het? Neen, zo blijkt in beide gevallen.

We bouwen in België nog altijd graag huizen met een inpandige garage. Voor onze auto maar ook omwille van de extra bergruimte. Maar via de garage gaat heel wat energie verloren. En dus is een geïsoleerde en luchtdichte garagepoort wel wenselijk, zeker nu de EPB-eisen almaar verstrengen.

Poort voor passiefhuis? Garagepoorten laten doorgaans te veel lucht binnen, waardoor ze tot de luchtdoorlaatbaarheidsklassen 0 tot en met 2 behoren. Hier en daar vind je een poort die tot klasse 4 behoort. In die klasse 4 zitten ook de meeste ramen en deuren. Dat betekent dat ze wel redelijk wat wind tegen houden, maar volledig luchtdicht zijn ze niet.

Weinig luchtdicht Als we de cijfers bekijken zijn de nieuwste poorten heel wat beter geïsoleerd dan oudere exemplaren. En die nieuwe types houden ook heel wat wind tegen. Maar 100% luchtdicht is geen enkele garagepoort. De reden? Het glijsysteem van een sectionaalpoort is technisch niet volledig winddicht te maken.

Europese norm Toch zijn de poorten afgewerkt met 4 dichtingen rondom rond, die vrij goed aansluiten op de zijpanelen. Alleen is het te moeilijk om de 4 hoeken luchtdicht te maken. Bovendien moeten garagepoorten ook voldoen aan een Europese veiligheidsnorm, die stelt dat een garagepoort altijd een ventilatieopening onderaan moet hebben. En dat om 4 redenen:

1. Het gas afkomstig van gasmeter die eventueel in de garage hangt, moet kunnen ontsnappen.
2. De uitlaatgassen van de wagen die u net binnen reed, moeten kunnen ontsnappen.
3. Het vocht dat bij regen op de auto valt, verdampt in de garage en moet ook weg kunnen
4. Gassen die vrijkomen via de brander van de verwarmingsketel in de garage moeten vlot afgevoerd kunnen worden.

Die laatste reden is almaar minder van toepassing, maar niettemin geldt ze nog voor heel wat huizen die nog een oude verwarmingsinstallatie hebben.

Aparte garage Conclusie: een volledig luchtdichte poort voor uw inpandige garage is niet mogelijk. Koppel daarom bij nieuwbouw – en zeker bij lage-energiewoningen en passiefhuizen – de garage los van het verwarmd volume en vermijd zo dat er via de inpandige garage warmte verloren gaat. Een aparte garage hoeft u ook niet per se heel goed te isoleren en dan volstaat een goede garagepoort zonder meer.

Gretel Kerkhofs – Habitos.be

Niet gevonden wat je zocht?

Probeer het nogmaals in onze zoekmachine.

Gerelateerde artikels