Luchtdichtheid belangrijk bij glazen gevels

Nieuws, Ramen, deuren en poorten

Glazen gevelwanden brengen veel voordelen met zich mee, als u tenminste rekening houdt met de luchtdichtheid.

In de private woningbouw zien we vandaag niet alleen grote raamopeningen maar meer en meer ook volledige gevelwanden in glas, een tendens die is overgewaaid uit de publieke bouwsector (kantoorbouw). Maar vormen dergelijke gevels geen probleem voor de isolatiekwaliteit van de woning? Aan de isolatiekwaliteit van het glas en de raamprofielen moet u vandaag niet meer twijfelen. Die prestaties liggen weliswaar iets lager dan die van een geïsoleerde volle muur, maar anderzijds bieden dergelijke glazen wanden het grote voordeel dat er licht en zon in overvloed binnenkomt. Passieve zonnewinsten (let wel: met de nodige aandacht voor zonwering) zijn een niet te onderschatten voordeel, zeker in de tussenseizoenen.

Daarnaast moet er ook rekening gehouden worden met de luchtdichtheid. Een goede luchtdichtheid zorgt ervoor dat de investering in isolatie rendeert, het ventilatiesysteem optimaal werkt en we niet nutteloos moeten verwarmen. Daarom moet veel aandacht besteed worden aan de aansluitingen tussen de verschillende bouwelementen en overgangen tussen verschillende materialen (glas, beton, metaal, pleisterwerk,…).

Opengaande delen

Vaste raamelementen scoren vandaag goed op dat vlak, maar het zijn de opengaande delen (draaiend of schuivend) die (kunnen) zorgen voor een gebrek aan luchtdichtheid en dat creëert dus een lagere isolatiekwaliteit en een hoger energieverbruik.

Grote glasstructuren zijn mooi en bieden heel wat voordelen, maar u moet als bouwer/ontwerper uw gevelstructuur zo danig opbouwen dat er zo weinig en zo klein mogelijk opengaande delen zijn. Voorzie dus enkel een raam of een deur daar waar het nodig is voor de circulatie en/of de verluchting.

En let daarnaast op de volgende, belangrijke details:
– De middenstijl van een klassiek schuifraam is qua luchtdichtheid het zwakste punt. Een degelijke afdichting van de middenstijl is dan ook een must.
– Kies eerder voor een hefschuifraam dan voor een klassiek schuifraam.
– De onderkant van buitendeuren is vaak niet echt luchtdicht. Een valdorpel is een mogelijke oplossing, maar nog beter is het om de deur tegen een onderdorpelprofiel van 20 mm (wordt nog als barrièrevrij beschouwd) te laten aansluiten.

Chantal Verrecas

Niet gevonden wat je zocht?

Probeer het nogmaals in onze zoekmachine.

Gerelateerde artikels