Luchtdichtheid belangrijk voor bepaling E-peil

Luchtdichtheid belangrijk voor bepaling E-peil

Ruwbouw

Naast de bouwknopen vormt ook de luchtdichtheid een belangrijk aandachtspunt in de bepaling van het K- en E-peil.

De elektrische leidingen: snelweg voor koude lucht

De elektrische installatie is één van de gevoelige punten voor wie een goede luchtdichtheid van de woning nastreeft. Al van in de ontwerpfase vraagt de elektrische installatie bijzondere aandacht om een zo goed mogelijke luchtdichtheid te krijgen.

De aandacht in het ontwerp begint bij de keuze van de plaats waar de zekeringskast wordt geplaatst. Voorzie deze binnen het beschermd volume om luchtlekken via de elektriciteitsleidingen te vermijden. Plan verder zo min mogelijk stopcontacten, schakelaars en leidingdoorvoeren in de buitenmuur. Dit om perforatie van het luchtscherm te vermijden.

Plaatst u toch stopcontacten of schakelaars in een buitenmuur, of plaatst u de zekeringskast buiten het beschermd volume, gebruik dan contactdozen met een verbeterde luchtdichtheid. Waak bij het gebruik van dergelijke contactdozen over een goede aansluiting tussen de contactdoos en het pleisterwerk. Dit vormt immers de luchtdichte laag in een gemetselde woning.

Luchtdichte folie

Werk je in een constructie met een luchtdichte folie – bijvoorbeeld in een houtskeletbouw of een hellend dak -, plaats de leidingen dan over het luchtscherm of een andere luchtdichte laag. Kunt u niet anders dan de luchtdichte folie te doorboren, voer de leiding dan door een manchet die nauw om de leiding aansluit en die vervolgens op de luchtdichte laag wordt gekleefd.

Er bestaan ook pasta’s om doorboringen van het luchtscherm te behandelen. Na uitdroging is deze pasta perfect luchtdicht.
Leidingen tegen de buitengevel

Kies je voor een pleisterafwerking van de buitengevel en moeten hier leidingen tegen aangebracht worden? Plaats ze dan pas na de pleisterwerken.

TiM Vanhove

Niet gevonden wat je zocht?

Probeer het nogmaals in onze zoekmachine.

Gerelateerde artikels