Maak een lichtplan

Maak een lichtplan

Verlichting

In een lichtplan leg je de keuze en de plaatsing van je verlichting vast.

Zo breng je structuur in je verschillende ideeën én leg je de basis voor een evenwichtige en gezonde verlichting. Daardoor bespaar je tijd, energie en kosten. Zonder lichtplan heb je geen overzicht en kan je niet gericht verlichting uitkiezen.

Bij het ontwerpen van een lichtplan stel je jezelf volgende vragen: wat is het doel van je verlichting? Welke sfeer moet de ruimte uitstralen? Welke lichtbehoefte is er in je gezin? Wil je statische verlichting of moet het licht in intensiteit en kleur regelbaar zijn? Moet de vormgeving van de armaturen aansluiten bij de woonstijl van je huis?

In een goed lichtplan kent de verlichting een vloeiend verloop. Daarin wordt je huiskamer ongeveer voor 60 procent verlicht door (onopvallende) basisverlichting.

Om een zo vloeiend mogelijk effect te krijgen, moet de basisverlichting indirect en diffuus zijn. Op die manier is het licht, net als daglicht, overal om je heen. Je kan het licht van de verschillende lampen zo plaatsen dat de verlichte gebieden telkens een beetje met elkaar overlappen. Dat leidt tot rustige lichteenheden.

Breng vervolgens accentverlichting aan op plaatsen die bijzondere aandacht verdienen. Zorg er ook voor dat de accentverlichting overlapt met de basisverlichting.

Belangrijk is eveneens dat de lichtbronnen goed in hoogte verdeeld worden. Bij een goed lichtplan komt er licht uit het plafond, zijn er lampen op ooghoogte en worden er armaturen laag bij de grond geplaatst.

Lukt het niet, dan kan je de hulp inroepen van een lichtconsulent.

Niet gevonden wat je zocht?

Probeer het nogmaals in onze zoekmachine.

Gerelateerde artikels