Maak je verwarming winterklaar en geef CO geen kans

Energie

De herfst is het uitgelezen moment om je verwarming winterklaar te maken. Op die manier kan je je energiefactuur laten dalen en het risico op CO-vergiftiging vermijden. Zorg ervoor dat je verwarmingsinstallatie goed onderhouden wordt zodat het rendement stijgt en vervuiling en verbruik dalen.

De herfst is het uitgelezen moment om je verwarming winterklaar te maken. Op die manier kan je je energiefactuur laten dalen en het risico op CO-vergiftiging vermijden. Zorg ervoor dat je verwarmingsinstallatie goed onderhouden wordt zodat het rendement stijgt en vervuiling en verbruik dalen. Iedere herfst en winter belanden mensen met een CO-vergiftiging in het ziekenhuis. Dit kan zeer ernstige gevolgen hebben en zelfs fataal aflopen. Tijdens de herfst- en winterperiode, zeker bij mistig en windstil weer, is er een verhoogd risico op CO-vergiftiging. De oorzaak hiervoor is een slechte afvoer van de verbrandingsgassen en een gebrek aan een goede verluchting.

Dirk Van De Wynckel, secretaris van Bouwunie Installateurs, legt uit dat je ‘CO-vergiftiging kan voorkomen door een correct geplaatste verwarmingsinstallatie die je regelmatig laat nazien en onderhouden door een vakman’. Blijkbaar is nog niet iedereen zich hier bewust van en zijn sensibiliseringscampagnes nodig.

Inspecties
In Vlaanderen moeten stookinstallaties periodieke inspecties ondergaan, uit te voeren door een onderhoudstechnicus. Deze inspecties moeten jaarlijks gebeuren voor stookinstallaties op vloeibare of vaste brandstof (zoals mazout, kolen of hout) en tweejaarlijks voor gasgestookte centrale verwarmingsketels. Inspecties zijn een belangrijk middel in de preventie van CO-vergiftiging. Daarbij hebben ze ook een positief effect op het energieverbruik en op het leefmilieu. Individuele stooktoestellen (bv. op mazout of kolen, gaskachels en gasgeisers) vallen niet onder de wetgeving. Nochtans geven deze toestellen nog het meest aanleiding tot CO-vergiftigingen. Ze veroorzaken bovendien ook meer milieuvervuiling.

Bespaar leed en geld
De boodschap is duidelijk. Wie zijn gas- en verwarmingstoestel correct laat plaatsen en regelmatig laat onderhouden door een vakman, bespaart zichzelf niet alleen veel leed, maar ook veel geld. Het risico op CO-vergiftiging daalt en het rendement van de installatie stijgt waardoor het verbruik en de vervuiling dalen.

Premie
Wie werken laat uitvoeren om de risico’s op CO-intoxicatie in zijn of haar woning te verhelpen, kan de Vlaamse verbeteringspremie aanvragen (www.wonenvlaanderen.be). Heel wat lokale besturen bieden een aanvullende verbeteringspremie aan, en de provincie West-Vlaanderen geeft een premie van 100 tot 500 euro voor de vervanging van CO-onveilige waterverwarmingstoestellen in badkamer of doucheruimte en/of de vervanging van kolenkachels (www.premiezoeker.be)

4 tips om CO-vergiftiging te vermijden
1) Zorg voor een perfect werkend toestel en een goed trekkende schouw;
2) Zorg voor voldoende verluchting in de kamer;
3) Laat een nieuw verwarmingstoestel plaatsen en afstellen door een echte vakman;
4) Laat alle verwarmingstoestellen en de schoorsteen regelmatig onderhouden door een vakman.

Niet gevonden wat je zocht?

Probeer het nogmaals in onze zoekmachine.

Gerelateerde artikels