Mag je de ramen in een passiefhuis openzetten?

Duurzaam bouwen, Nieuws

Het idee dat je geen ramen mag openen in een passiefhuis, is sterk ingeburgerd. Maar klopt dat wel?

Het idee dat je geen ramen mag openen in een passiefhuis, is sterk ingeburgerd. Het lijkt deel uit te maken van de zogenaamde ongeschreven handleiding voor het wonen in een passiefhuis. Maar klopt het wel?

Om in België een passiefhuiscertificaat te bekomen, dient onder andere een ventilatiesysteem met warmterecuperatie geïnstalleerd te zijn. Omdat de vraag naar verwarming zo klein is, wordt vaak enkel nog een naverwarming op de ventilatielucht voorzien. Om de kans op oververhitting in de zomer te verminderen, wordt mogelijks een aardwarmtewisselaar aan de installatie toegevoegd.

Puur technisch gezien is het dus niet nodig om ramen en deuren open te gooien. De balansventilatie zorgt zelf voor een evenwicht op basis van de ingestelde debieten en temperaturen. Maar dat impliceert niet dat ramen en deuren gesloten moeten blijven.

Geen beperking

Hartje winter kan het openen van ramen en deuren tot gevolg hebben dat de binnentemperatuur tijdelijk wat lager is dan gewenst, maar dat effect is beperkt omdat je enkel de luchttemperatuur beïnvloed en de bouwmassa zijn temperatuur langer behoudt. Op een hete zomerdag ga je veeleer de ramen en deuren openzetten als het buiten frisser is dan binnen. Dat is zo bij een traditionele woning en blijft ook zo bij een passiefhuis.

Vanuit energetisch oogpunt zet u echter best de ventilatie uit op het moment dat u op natuurlijke wijze gaat ventileren door alles open te zetten. Maar verder is er geen enkele beperking op het houden van een opendeur/openraam.

Leen Peeters

Niet gevonden wat je zocht?

Probeer het nogmaals in onze zoekmachine.

Gerelateerde artikels