Mag u een penthouse bouwen bovenop een appartementsgebouw?

niet importeren, Nieuws

U moet alleszins rekening houden met twee belangrijke spelers: de Dienst Stedenbouw en de Vereniging van Mede-Eigenaars (VME).

Appartementsblokken hebben doorgaans een plat dak waarop vaak een technische unit staat en verder weinig mee gebeurt. Het is heel aanlokkelijk om deze ruimte in te palmen door er een penthouse op te bouwen: u hebt er een mooi uitzicht, er veel licht, zon en ruimte, en u hebt weinig last van buren. Kortom: het gedroomde scenario voor een exclusieve woonst.

Maar kan dat zomaar, een penthouse bouwen bovenop een appartementsgebouw? We moeten alleszins rekening houden met twee belangrijke spelers: de Dienst Stedenbouw en de Vereniging van Mede-Eigenaars (VME).

Stedenbouw

Contacteer eerst de Dienst Stedenbouw. De regels voor het bouwen van een penthouse zijn volledig afhankelijk van de stedenbouwkundige en ruimtelijke voorschriften van de buurt waarin u woont of wilt wonen.

Zijn er BPA’s (bijzondere plannen van aanleg) of RUP’s (ruimtelijke uitvoeringsplannen) voor die locatie? Een mogelijk criterium is of het appartementsgebouw al dan niet al het hoogste gebouw van de omgeving is. Dan zal een extra verhoging wellicht moeilijk liggen. Elke vraag wordt echter apart beoordeeld en is afhankelijk van de context.

Vereniging van Mede-Eigenaars In een appartementsblok bent u voor een x gedeelte ook eigenaar van het geheel. Wilt u een penthouse bouwen, dan moet u ook een aandeel van de grond, de gemene delen en het dak aankopen. Hiervoor moet u de volgende stappen ondernemen:

– De eigendom van de gemeenschap wordt herverdeeld en er wordt een prijs bepaald door de groep van mede-eigenaren. U hebt dus én hun akkoord én een verkoopprijs nodig. Zo niet gaat de deal niet door.

– De gemene delen (trap, lift en toegangen) zullen vermoedelijk ook moeten worden aangepast. Wie wat betaalt, wordt door de groep bepaald. Doe dit ruim op voorhand want dit kan wat tijd in beslag nemen.

– Na akkoord en prijsbepaling door de groep, wordt een compromis opgemaakt met de opschortende voorwaarde van een stedenbouwkundige vergunning. Krijgt u die niet, dan koopt u in principe een dak waar u niets mee bent.

– U contacteert een architect die de bouwplannen opmaakt en een stabiliteitsingenieur om na te gaan of het dak het extra gewicht kan dragen.

– Aangezien het hier om een extra wooneenheid gaat, hebt u zeker het advies en toestemming van de brandweer (rond trappen, toegangen en nooduitgangen) nodig.

– Na de vergunning en positief advies van de brandweer wordt de aankoopakte, waarin alle voorwaarden en regels zijn opgenomen, verleden bij de notaris.

– In de meeste gevallen bent u na de aankoop van uw woondeel en de bouw van het penthouse helemaal alleen verantwoordelijk voor het dak (slijtage, waterdichtheid). Kijk in elk geval na of er in het akkoord van de VME regels hieromtrent werden afgesproken.

Kortom

– Ga luisteren bij Stedenbouw

– Ga met uw vraag naar de algemene vergadering van mede-eigenaars.

– Na hun principiële goedkeuring en prijsbepaling kunt u een compromis opmaken.

– Contacteer een architect om uw plannen op te maken

– Contacteer een ingenieur om de stabiliteit van het dak te onderzoeken.

– Dien uw plannen in bij Stedenbouw.

– Vraag advies aan de brandweer

– Na vergunning verwerft u uw gronddeel via de aankoopakte bij de notaris

– U mag aan uw droomhuis beginnen

Chantal Verrecas

Niet gevonden wat je zocht?

Probeer het nogmaals in onze zoekmachine.

Gerelateerde artikels