Materialen voor binnenmuren

Materialen voor binnenmuren

Bouwmethodes

Materialen voor binnenmuren verschillen op esthetisch vlak, op gebied van thermische en akoestische isolatie, maar ook wat prijs en snelheid van uitvoeren betreft.

Voor wie een nieuwe woning bouwt of een bestaand huis wil renoveren, is de keuze van materialen voor de binnenmuren van groot belang. Zowel op esthetisch vlak, als op gebied van thermische en akoestische isolatie, maar ook wat prijs en snelheid van uitvoeren betreft. Een overzicht.

Onder binnenmuren verstaan we alle muren die zich aan de binnenkant van een huis bevinden. Logisch, denkt u. Toch hebben die muren uiteenlopende functies. Eerst en vooral zijn er de binnenste gedeeltes van de buitenmuren, die mee de woning ondersteunen en die een belangrijke rol spelen in de isolatie. Als het een rijwoning betreft, zijn er bovendien gemeenschappelijke muren, die vaak ook dragend zijn en omwille van de brandveiligheid niet in holle materialen mogen opgetrokken worden. Tenslotte zijn er de echte binnenmuren die het huis in kamers verdelen en waarvan sommige dragend zijn (dus het gewicht van het huis mee ondersteunen) en andere niet. Dergelijke niet-dragende tussenwanden kunnen uiteraard in gipskartonplaten opgetrokken worden, maar ook als je een gemetste tussenmuur wil, zijn er tal van mogelijkheden. Wij zetten ze voor u op een rij.

Snelbouwsteen

Onder snelbouwsteen verstaan we bouwblokken, vervaardigd uit gebakken aarde. Het gaat om blokken van groot formaat bedoeld om achteraf te bepleisteren. Ze worden gemetst met mortel en je vindt ze in verschillende formaten: 9 cm, 14 cm en 19 cm, waarbij alleen de twee laatste formaten als dragende muur mogen gebruikt worden.

De snelbouwsteen is duidelijk mee geëvolueerd met zijn tijd. Zo scoort de klassieke snelbouwsteen niet zo goed qua thermische isolatie. Tegenwoordig is de thermisch isolerende snelbouwsteen echter goed ingeburgerd. Dit zijn holle blokken, gemaakt van gebakken aarde met een schuimstructuur. Lucht isoleert en dankzij de ingesloten luchtbelletjes isoleren deze snelbouwstenen veel beter dan de klassieke snelbouwstenen. De afmetingen en de verwerking zijn hetzelfde als bij de klassieke snelbouw. Ze zijn wel iets duurder, maar dat wordt gecompenseerd door de hogere isolatiewaarde.

Cellenbeton

Een andere mogelijkheid, is het gebruik van cellenbeton. Muren uit cellenbeton worden opgetrokken uit volle grootformaatblokken, gemaakt van in de natuur overvloedig aanwezige grondstoffen zoals zand, water en lucht. De blokken cellenbeton worden steeds gelijmd.

Cellenbetonblokken isoleren uitstekend en bestaan in verschillenden diktes (7 cm, 10 cm, 15 cm, 17,5 cm, 22 cm, 24 cm, 30 cm en 36,5 cm). Marktleider op het vlak van cellenbeton is Xella, met de zogenaamde Ytong blokken. Dat zijn grote (60 maal 25 cm) blokken die toch bijzonder licht wegen. Deze blokken zijn ook voorzien van ergonomische handgrepen en van tand- en groefverbindingen, waardoor ze gemakkelijk in het gebruik zijn en ook veel eenvoudiger kunnen gestapeld worden. Ytong blokken worden ook steeds gelijmd. Dit soort blokken kan ook eenvoudig verzaagd worden, wat uiteraard ook de verwerkingssnelheid ten goede komt.

Silicaatsteen

Andere mogelijkheid is het gebruik van silicaatstenen (of kalkzandsteen). In dit geval gaat het om een mengsel van kalk, zand en water, zonder toeslagstoffen. Silicaatsteen is een hard materiaal, wit van kleur. Omdat het materiaal zo hard is, kan het goed tegen een stootje.

De voornaamste positieve kenmerken van silicaat zijn verder: een zeer goede draagkracht en een uitmuntende akoestische isolatie (daarom wordt kalkzandsteen zo vaak gebruikt als woningscheidende wand of in appartementen) en een goede warmteaccumulatie. Silicaat houdt de warmte bij en geeft die langzaam weer af. Net zoals bij snelbouw kan de zwakke thermische isolatie opgevangen worden door een toe te voegen isolatielaag. Er zijn verschillende soorten silicaatsteen op de markt, gaande van metselblokken (zowel glad als gegroefd) als lijmblokken (voor niet-zichtbaar metselwerk).

Interessant zijn de zogenaamde vellingkantblokken. Die hebben een afgeschuinde kant. Zo ontstaat er tussen twee blokken een V-voeg, zodat de muur niet gepleisterd of gevoegd moet worden. Een esthetische muur dus die perfect akoestisch isoleert. Xella brengt dit soort stenen met de merknaam Silka op de markt.

Andere materialen: hout, stro en aarde

Tot de vaak gebruikte andere materialen voor de binnenmuren, hoort in de eerste plaats hout. Zo heb je bijvoorbeeld muren uit massief hout, in dit geval houten balken met tand en groef,die op elkaar gestapeld worden. Een Skandinavische manier van bouwen die naar onze streken is komen overgewaaid. Het systeem wordt alleen toegepast als totaalconcept voor volledige woningen en is niet geschikt als je een bepleisterde afwerking wil: hout gaat namelijk gemakkelijk “werken”.

Een andere mogelijkheid is houtskeletbouw. In dit geval worden de muren opgebouwd uit een raster van houten kepers en balken dat dan aan weerszijden met gipskartonplaten of ander plaatmateriaal wordt afgewerkt. Nadeel: de akoestische kwaliteit is meestal niet zo goed.

Stro en leem

Stro en leem worden al sinds mensenheugenis gebruikt bij de huizenbouw over de hele wereld. De belangrijkste impuls kwam er in 1880, met de uitvinding van de balenpers in de Verenigde Staten. In de samengeperste balen stro zagen sommigen meteen perfecte bouwstenen voor een woning!

Het aantal woningen waarbij de binnenmuren uit stro zijn opgetrokken, zijn uiteraard op één hand te tellen en bij ons bevindt het systeem zich nog in een experimenteerfase. Meestal worden de strobalen gestapeld als bakstenen, waarna ze vervolgens worden afgewerkt met leempleister. Strobalenbouw kan snel worden aangeleerd door zelfbouwers en biedt een aantal voordelen: goede isolatie (warm in de winter, lekker koel in de zomer), de dikke wanden zorgen voor een bijna constante temperatuur. Stro is milieuvriendelijk, isoleert en ademt goed en na sloop kan het materiaal opnieuw worden opgenomen in de kringloop. Het grootste nadeel van strobalenbouw is wellicht het mogelijke brandgevaar.

Tekst: Dirk De Mesmaeker

Ik ga Bouwen & Renoveren 2007

Extra

Tips bij aankoop

De prijzen van de materialen voor het optrekken van binnenmuren lopen nogal uiteen. Staar je echter niet altijd blind op de prijs van het materiaal alleen, maar bekijk de aankoop in zijn geheel. Een belangrijke factor waar je bij de aankoop rekening moet mee houden, is de snelheid van uitvoering, waardoor je weer heel wat manuren kan uitsparen. De ene snelbouwsteen kan bijvoorbeeld duurder dan de andere zijn in aankoop, maar misschien kan die duurdere steen wel sneller verwerkt worden en is hij in de totaliteit van het bouw- en verbouwproces dus mogelijk zelfs goedkoper.

Energierekenen

Sinds 1 januari 2006 is in Vlaanderen de regelgeving rond Energieprestaties en Binnenklimaat (kortweg: EPB) van kracht. Dat betekent dat nieuwbouw- en verbouwde woningen waarvoor een bouwaanvraag ingediend wordt, een bepaald niveau van thermische isolatie en energieprestatie (isolatie, verwarming, ventilatie, zonne-energie…) moeten halen. Concreet betekent dit dat de woning een E-peil (= het energieverbruik) heeft van maximaal 100 en een K-peil van maximaal 45 (= isolatiepeil van een woning).

Een en ander betekent dat thermische isolatie nog belangrijker wordt dan voordien. Op dit terrein worden twee aspecten in rekening genomen:

1. De U-waarde of de isolatiewaarde van een constructiedeel (muur, dak…). Hoe lager de U-waarde, hoe minder warmte er door dat constructiedeel verloren gaat of hoe beter de warmte wordt binnengehouden.

2. De λ-waarde (lambda-waarde) of de isolatiewaarde van het materiaal zelf. Hoe lager de lambdawaarde, hoe beter het materiaal isoleert en het warmteverlies tegenhoudt.

Dit heeft nogal wat gevolgen voor de manier van bouwen (o.a. zo compact mogelijk) én voor de keuze van materialen – ook voor de binnenmuren. Met de juiste materialen houdt u immers de verwarmingskosten laag, terwijl het wooncomfort vergroot. Een voorbeeld. Keramische binnenmuren slaan de warmte op en houden die ook binnen, het muuroppervlak blijft droog en voelt warm aan. Bovendien absorberen ze vocht uit de woning en geven dit af via de spouwwand. Houten binnenmuren zijn licht en je kunt de volledige dikte van de muur gebruiken om te isoleren. Voordeel is dat hierin de leidingen makkelijk weggewerkt kunnen worden, maar houten muren slaan de warmte veel minder makkelijk op. Het loont dus zeker de moeite om u vooraf goed te informeren over de thermische kwaliteiten van de materialen en goed te overwegen welk materiaal u nodig heeft voor welke binnenmuur.

Bron: EPB-brochure “Bouwers en verbouwers – Ontdek nu het gouden ei!”. Info: www.epb2006.be

Niet gevonden wat je zocht?

Probeer het nogmaals in onze zoekmachine.

Gerelateerde artikels