Materialen voor het keukenwerkblad

Materialen voor het keukenwerkblad

Keuken

Naast de spoeltafel is het aanrechtblad het meest intensief gebruikte vlak in de keuken. Bovendien is het de meest functionele blikvanger van jouw keuken. Het aanbod aan mogelijke materialen is enorm en elk materiaal heeft zijn unieke eigenschappen en uitstraling. Een overzicht.

Massief hout

Dit natuurlijke materiaal geeft de keuken een warme uitstraling. Het past zowel in een nostalgische, landelijke sfeer, als in een strakke keuken. Naast beuk en eik worden ook teak, notelaar, ahorn (esdoorn) en kerselaar toegepast. Hout krijgt bovendien met de tijd een mooie patina. Verschillende profieluitvoeringen kunnen gefreesd worden langs de vier zijden.

De meeste houten bladen worden geolied als bescherming tegen vocht. Kleine beschadigingen zijn eenvoudig met wat fijn schuurpapier en opnieuw oliën te herstellen. Een afwerking met matte, waterdragende vernis vergemakkelijkt het onderhoud. Vernis heeft wel het nadeel dat het verslijt bij intens gebruik.

NADEEL

Een houten werkblad is gevoelig voor krassen en hoge temperaturen

RICHTPRIJS

Eiken werkblad, 3 cm dik, gevernist of geloogd: vanaf 100 euro/lopende meter

Inox

Materialen uit de grootkeukens vinden steeds vaker de weg naar de particuliere keuken. Zo ook inox of roestvrij staal: van accent aan de spoeltafel of het kookgedeelte tot volledige werkbladen, het kan allemaal. Deze werkbladen zijn hygiënisch, gemakkelijk te onderhouden en gaan een leven lang mee. Het tijdloze karakter zorgt ervoor dat dit materiaal een designuitstraling heeft. De mogelijkheden zijn vrijwel onbeperkt: roestvrij staal is verkrijgbaar in elke lengte, breedte, dikte en vorm. Het oppervlak kan mat of glanzend uitgevoerd worden. De spoelbak wordt meestal volledig geïntegreerd. Reinigen gebeurt met een vloeibaar schuurmiddel.

NADEEL

Vingerafdrukken en vlekken zijn zeer snel zicht-baar. Inox is bovendien gevoelig voor krassen.

RICHTPRIJS

1200 à 1500 euro/ lopende meter voor een werkblad met een dikte van 3 tot 4 cm (incl. voorzien van de wastafeluitsparing)

Natuursteen

Natuursteen wordt vaak gebruikt in de keuken. De oppervlakte kan gepolijst (glad en glanzend), gezoet (glad en mat) of gevlamd (grof en mat) zijn. Omdat iedere partij van dit natuurmateriaal uniek is, bestelt u best alle bladdelen in één keer. Populair zijn graniet, blauwe hardsteen en marmer. Natuursteen vraagt wel wat onderhoud en wordt best tweemaal per jaar ge-impregneerd met een onderhoudsproduct zodat het minder gevoelig wordt voor zuren. Azijn en citroen, maar ook tomaten en wijn kunnen de kalk in het oppervlak aantasten. Anderzijds krijgt een onbewerkte steen een mooie patina waarop vlekken geen invloed meer hebben. Tip van de keukenfabrikant: over de vlek even schuren met een groen keukensponsje. Na twee tot drie maanden is de steen goed verzadigd en heeft zuur geen invloed meer. Wie voor een natuurstenen werkblad kiest, kiest voor onverwoestbare kwaliteit. Het is bovendien bestand tegen hitte. Eventuele krassen kunnen weggepolijst worden.

NADEEL

Natuursteen is zwaar en breekbaar, wat bij plaatsing een probleem kan zijn.

RICHTPRIJS

Arduin, 3 cm dik, geschuurd: vanaf 125 euro/ m

Graniet, 3 cm dik met afgewerkte voorboord: vanaf 275 euro/m2

Bij graniet kan dit oplopen tot 500 €/m2 (voor diepzwart graniet)

Composietsteen

Met de term composietsteen wordt een materiaal aangeduid dat een mengeling is van kunststoffen en natuurlijke materialen als kwarts en graniet. Eigenlijk worden in deze platen restjes natuursteen gerecycleerd. Ze worden vermalen en met kunststof vermengd. Afhankelijk van de gebruikte samenstelling zullen dergelijke composietstenen andere eigenschappen hebben. Het is vooral het percentage natuursteen dat ervoor zorgt dat de steen een gepolierde uitstraling kan hebben. Composietstenen hebben een hoge weerstand tegen zuren en vlekken. Bovendien is het mogelijk om deze werkbladen te voorzien van een antibacteriële oppervlaktebehandeling.

De platen zijn harder dan natuursteen, nauwelijks poreus, slijtvast, stootvast, hygiënisch, kras en vlekbestendig. Ze zijn bestand tegen hitte voor normale hete pannen en onderhoudsvriendelijk.

Leverbaar in verschillende kleuren en in mat, glanzend of opgeruwd oppervlak. Sinds kort bestaan er ook “leather touch”- bladen, die aanvoelen als leder.

NADEEL

Geen unikleuren want granulaten blijven zichtbaar en soms ont-staan kleurschakeringen. Egalere, donkere (zwarte) materialen zijn doorgaans vlekgevoeliger.

RICHTPRIJS

Composietblad 3 cm dik: vanaf 340 euro/m2

Composiet met leather touch tot 700 euro/m2

Volkunststof

Wat we volkunststof noemen, is eigenlijk evengoed een composietmateriaal. Deze bladen worden immers gemaakt van een mineraal vulmiddel dat gebonden wordt met een polyester- of acrylhars. Door de grote dichtheid is een volkunststofblad water- en vuilafstotend, het is hygiënisch en makkelijk schoon te houden. Het heeft verder als voordeel dat het naadloos en vrijwel onzichtbaar verlijmd kan worden. Zo lijkt het alsof het werkblad uit één geheel bestaat. Zo kan ook de spoelbak uit hetzelfde materiaal vervaardigd en naadloos bevestigd worden. Het is verkrijgbaar in 100 standaardkleuren en kan in nagenoeg elke denkbare vorm gerealiseerd worden. Krassen kunnen gemakkelijk verwijderd worden.

Bekendste in dit gamma is het merk Corian® van DuPont®, dat pas dertien nieuwe kleuren uitbracht. Glacier Ice is de tint die het meest toegepast wordt in keukens. Het is een lichtjes doorzichtige bleke wittint. De gemiddelde plaat is 76 cm breed.

NADEEL

Corian is krasbestendig maar niet krasvast. Krassen kunnen wel hersteld worden. Het is bestand tegen hoge temperaturen maar niet hittebestendig. Hete pannen die rechtstreeks van het vuur op het werkblad geplaatst worden, kunnen een spanning in het materiaal teweegbrengen.

RICHTPRIJS

Corian, Glacier Ice: 300 euro/m. Hoe meer kleur, hoe duurder het materiaal.

Getemperd glas

Nieuw zijn de werkbladen in glas, die mat of glanzend gepolijst kunnen worden. Deze bladen zijn gemaakt van 10 mm en 19 mm gehard glas en de onderzijde is voorzien van een opake coating zodat je niet in de kast kijkt. De bladen zijn kras- en slijtvast, heel hygiënisch en bestand tegen vlekken en chemische producten.

De glasgroene kleur in combinatie met de matte bovenzijde geeft het blad een prachtig diepe en transparante uitstraling. Hoe dikker het glas, hoe groeniger. De randen worden geslepen en voorzien van een klein facet. De bewerkingen, zoals de uitsparing voor gootsteen en kraanwerk, moeten gebeuren voor het glas gehard is. Dat maatwerk vertaalt zich uiteraard in een dure kostprijs.

Met gehard glas heb je geen risico voor een thermische breuk, wanneer je een hete pan rechtstreeks op het glas zou zetten.Gelakt glas is een prijsgunstiger alternatief en kan in een aantal standaardkleuren geleverd worden. Deze bladen worden met een metalen rand afgewerkt om het glas te beschermen. Je kan eventueel een ledstrip bevestigen aan de rand van het blad voor een mooie sfeerverlichting.

NADEEL

Glas is gevoelig voor schokken.

RICHTPRIJS

Ongeveer 320 euro/lopende meter.

Hogedruklaminaat

Dit laminaat bestaat uit verschillende lagen waarvan de papieren toplaag in melaminehars is gedrenkt. Hierdoor heeft het een krasvast oppervlak en is het nagenoeg ongevoelig voor huishoudelijke middelen. Werkbladen in hogedruklaminaat worden afgewerkt met randlijsten die perfect bij de uitstraling van uw keuken passen. Ze zijn verkrijgbaar in duizenden dessins en kleuren. Mooi voorbeeld is de Fibercollectie van Abet Laminati, die twaalf verschillende decors in zachte, natuurlijke kleuren omvat. In deze collectie zitten in de toplaag ook vezels van gerecycleerde koffiebalen verwerkt. Minuscule deeltjes jute en koffiebonen maken elke plaat uniek.

Hogedruklaminaat heeft een hoge dichtheid. Laminaat met een minder hoge dichtheid kan ook toegepast worden. Dit is beschikbaar in verschillende decors en houtimitaties. Belangrijk is dat hoeken en randen waterdicht verlijmd zijn, zodat water niet in de onderliggende volkernplaat kan doordringen (waardoor die kan gaan zwellen).

NADEEL

De platen kunnen onderling verschillen, wat bij verwerking in een hele wand een nadeel kan zijn.

RICHTPRIJS

Fibercollectie van Abet Laminati: vanaf 30 euro/m2

Beton en porfier

Trendy is een keukenaanrecht in beton: gebruiksvriendelijk en duurzaam, en na verloop van tijd krijgt het een unieke patina. De creativiteit in het gebruik van beton is onbeperkt. Beton is zoals natuursteen poreus en dus gevoelig voor zuren. Hoe beter de kwaliteit van het beton, hoe minder poreus. Bescherming is echter mogelijk. Dat kan op de klassieke manier door de poriën met zeep op basis van lijnolie te verzadigen. Bij intensief koken is het beter om een epoxylaag aan te brengen. Dat is een soort verglazing die vergelijkbaar is met vernis. Nadeel is dat de natuurlijke charme van het beton verloren gaat. Een derde methode is het beton bewerken met een scheikundig, waterafstotend product zodat vloeistoffen niet kunnen binnendringen.

Ander geliefd materiaal bij interieurarchitecten, vergelijkbaar met beton, is porfier. Het bestaat uit een mengeling van diverse grove materialen in een fijnkorrelige grondmassa. Vanwege zijn grote hardheid is dit materiaal druk en slijtvast. Wel is het opletten voor zuren.

NADEEL

Zowel beton als porfier zijn gevoelig voor zuren. Porfier is een zeer hard materiaal en bijgevolg moeilijk te verwerken. Soms bevat porfier ‘steennesten’, wat een charme heeft maar wat niet door iedereen gesmaakt wordt.

RICHTPRIJS

Betonnen frefabwerkblad, ca. 300 x 90 x 8 cm, met twee ingewerkte spoelbakken en een afdruiprek: ca. 1500 euro. Indien de constructie te zwaar of te groot is, zal de prijs al snel verdubbelen.

Terazzo

Het granito- of terazzokeukenwerkblad is terug van weggeweest. Het bestaat uit gebroken natuursteen: marmer of zandsteenkorrels. De korrels worden gebonden met cement, water en eventueel glas, zand, marmermeel en kleurstoffen. Pas gestort is het oppervlak ruw, waarna het glanzend wordt geslepen en gepolijst.

NADEEL

Gevoelig voor zuren.

RICHTPRIJS

Voor dit materiaal een richtprijs geven is vrijwel onmogelijk. Het basismateriaal is niet echt duur, maar hoe complexer de bekisting hoe duurder het eindresultaat.

Tadelakt

Tot slot vermelden wij nog de afwerking in tadelakt, een traditionele bepleistering op basis van kalk, water en kleurpigmenten. Deze Marokkaanse techniek dankt zijn succes aan de natuurlijke waterdichtheid en de zachte textuur. De

kalkmortel wordt herhaaldelijk gepolijst tot je een blinkende afwerkingslaag krijgt die waterafstotend is. Omwille van zijn waterafstotende kwaliteiten wordt tadelakt bij ons vooral toegepast in de badkamer, maar meer en meer ook in de keuken.

NADEEL

Een arbeidsintensieve techniek die door specialisten uitgevoerd moet worden.

RICHTPRIJS

Vanaf 150 à 180 euro/m2.

Keramiek

Werkbladen kan u ook bekleden met keramische tegels. U kan er zelfs voor opteren daarvoor dezelfde tegels te gebruiken als deze die u als muurbekleding koos. Keramiek is sterk en stijlvol. Geglazuurde tegels zijn bestand tegen zuur en vocht. Ook qua hittebestendigheid scoort keramiek goed. De tegels zelf zijn goed schoon te maken. Tegenwoordig bestaan er echter ook zeer dunne, grote keramieken platen, die wel brozer zijn dan tegels, maar waarmee u de voegen vermijdt.

NADEEL

Zwakke punt zijn de voegen: die zijn minder bestand tegen inspijpeling van vocht, zuur en vet; en zijn ook moeilijker schoon te houden. Hoe kleiner de voegen, hoe minder zwaar dit nadeel weegt.

RICHTPRIJS

Vanaf 10 euro/m2 (zie ook artikel over muurbekleding)

Alle vermelde prijzen zijn exlcusief btw en plaatsing.

Ingrid Allaerts

Niet gevonden wat je zocht?

Probeer het nogmaals in onze zoekmachine.

Gerelateerde artikels