Mechanische maatregelen tegen inbraak

Mechanische maatregelen tegen inbraak

Inbraak- en brandbeveiliging

Alle gevelopeningen, zo worden deuren en vensters genoemd in het jargon, zijn zwakkere punten in de gevel. Het is op die plaatsen dat de inbreker zich concentreert.

In functie van de risicoklasse van je woning moet je aangepaste beveiliging van ramen en deuren voorzien. Zoals je hierna kan zien, is het allemaal een kwestie van redelijk ingewikkelde normen en voorschriften: daarom kunnen we je alleen maar aanraden om een architect onder de arm te nemen of met erkende professionele aannemers te werken. Zij kunnen ervoor zorgen dat alle materialen die geleverd worden, voldoen aan de gewenste normen en dat de plaatsing correct uitgevoerd wordt.

Eis bovendien altijd een attest voor gecertificeerde producten. Alleen producten die volgens de norm getest zijn, zijn voorzien van een dergelijk attest. Dit attest (of testresultaat) moet door een zelfstandige herkende organisatie geleverd worden. Op de website van ANPI, www.anpi.be, (officieel testinstituut voor inbraak- en brandwerende elementen) kan je de officiële normteksten aanvragen.

Risicoklassen

De BouwUnie, Schrijnwerkers en Interieurbouwers, het WTCB en de Confederatie Vlaamse Schrijnwerkers hebben normen opgesteld waaraan buitenschrijnwerk en beslag moeten beantwoorden. En dit in functie van het risico dat de woning loopt op inbraak. Met een eenvoudige checklist wordt de risicoklasse bepaald en in functie hiervan wordt de beschermingsklasse bepaald. Dit project kreeg de naam TIS (Thematische Innovatie Stimulering Inbraakbeveiliging). Op www.tis-inbraak.be kan je deze checklist invullen en krijg je dadelijk de risicoklasse en de beschermingsklasse van je woning.

De Europese normen ENV 1627 (classificatie en voorschriften) en ENV 1628 tot ENV 1630 (testmethodes) gelden als basis voor de bepaling van de inbraakvertragende eigenschappen van schrijnwerkelementen. De normen geven een classificatie van de schrijnwerkelementen in 6 klassen, waarbij de drie eerste voor de woning van toepassing zijn. WK 1 staat voor het laagste niveau van beveiliging, terwijl WK 6 voor het hoogste niveau van beveiliging staat en meer in de banksector of legergebouwen van toepassing is.

 • WK 1: Een gelegenheidsinbreker probeert het venster, de deur of het luik te openen door lichamelijk geweld. Hij trapt een deur in, zet zijn schouder tegen de deur of probeert ze op te tillen of los te rukken.
 • WK 2: De gelegenheidsinbreker probeert het venster, de deur of het luik te openen met eenvoudige werktuigen zoals een schroevendraaier, tang, wiggen…
 • WK 3: De inbreker probeert binnen te dringen door 2 of meer schroevendraaiers en een koevoet te gebruiken.

Deuren en vensters

Deze elementen kunnen in hout, pvc of aluminium of staal uitgevoerd worden. De profielen en de profielkenmerken worden bepaald door Belgische en/of Europese normen. Fabrikanten vermelden deze altijd (indien niet vermeld, vraag er dan speciaal naar en laat ze ook schriftelijk vermelden in de offerte). De profieldiktes van bv. aluminiumprofielen kunnen verhogen in functie van de gevraagde weerstandsklasse.

De kunststofsoorten die mogen gebruikt worden voor inbraakvertragend buitenschrijnwerk zijn pvc en pur (polyurethaan). De gebruikte profielen moeten verstevigd zijn met een metalen (staal of alu) koker in één van de kamers.

Buitendeuren

Het hang- en sluitwerk zorgt voor de bevestiging van de bewegende delen van de deur aan de vaste delen van de deur. In open toestand zorgt het voor een mechanische ondersteuning en in gesloten toestand bepaalt het hang- en sluitwerk een groot deel van de inbraakvertraging.

Aan de scharnierkant zijn er de scharnieren of paumelles. Aan de slotzijde is er de lock-set. Deze bestaat uit het slot, de sluitplaat en/of sluitkom, de cilinder en de beschermingsplaat (rozet of langsschild).

Beglazing en deurpanelen in deuren

De beglaasde delen of deurpanelen mogen niet van buitenaf uitneembaar zijn (glaslatten langs de binnenkant). Als er geen andere keuze is dan de glaslatten aan de buitenzijde te plaatsen, moeten zij regelmatig geschroefd zijn met éénrichtingschroeven.

Het gelaagde glas wordt altijd langs de binnenzijde van de dubbele beglazing geplaatst, omdat:

 • er van binnenuit bescherming moet zijn tegen glasbreuk door interne of externe oorzaken;
 • zo bij inbraak eerst het buitenste glasblad gebroken wordt, wat een hels lawaai maakt dat de inbreker afschrikt.

Voor een hogere bescherming kunnen twee gelaagde glasbladen geplaatst worden.

De afmetingen van gewone (niet gelaagde) beglazing in de deurvleugel worden best beperkt om toegang door de opening van het glas onmogelijk te maken (maximale breedte 150 mm).

Verder zijn er nog normen voor de schroeven en ander bevestigingsmateriaal.

Vensters

Bij vensters en schuifdeuren zijn het de sloten, het aantal vergrendelpunten en, voor bepaalde venstertypes, de versterking van de profielen die samen met de beglazing de inbraakveiligheid uitmaken.

Voor de beglazing van vensters gelden dezelfde opmerkingen als voor beglazing van deuren.

Garagepoorten

Als buitenschrijnwerkelementen moeten de garagepoorten ook aan de ENV 1627 beantwoorden:

 • Het materiaal van de poort (hout, metaal of kunststof) moet voldoende stevig zijn om te weerstaan aan de inbreker.
 • De cilinder van het slot moet afgedekt zijn (niet uitsteken!) en stevig ingebouwd zijn. Het slot moet minimaal een veiligheidsslot zijn dat minimaal twee sluitpunten heeft.
 • Het vergrendelingsmechanisme mag niet te kraken zijn met standaardgereedschap (schroevendraaier, koevoet…). Ook het looprailprofiel moet stevig genoeg zijn om het uitwrikken van de looprollen met een koevoet te verhinderen.

Om te beantwoorden aan WK2 en 3 moet het gaan om geteste elementen (vraag dit testrapport vooraleer een dergelijke poort te laten installeren).

Luiken en rolluiken

Rolluiken zijn meestal enkel ’s nachts gesloten. Ze vormen dus niet meteen een inbraakbeveiliging overdag. Toch bestaan er op de markt een aantal mogelijkheden om overdag een ontradend effect te hebben op inbrekers. Zo kunnen rolluiken gedurende de dag gestuurd worden via automatisering: met tijdklok, eventueel ook met bewegingsmelder.

Rolluiken kunnen ook gecombineerd worden met een domoticasysteem.

Naast hun effectieve weerstand hebben rolluiken ook een sterk ontradend effect op inbrekers.

Speciale anti-inbraakrolluiken hebben versterkte lamellen waardoor het rolluikblad niet kan losgetrokken of ingedeukt worden. De geleiders (gleuven waarin het rolluikblad zich beweegt) moeten stevig bevestigd zijn in of aan het metselwerk en voldoende diepte hebben.

Ze zijn ook voorzien van een ophefbeveiliging of van een sluitsysteem.

Om een vertragend effect te hebben moeten klapluiken met scharnieren niet alleen voorzien zijn van een binnenslot- of haaksysteem dat van buiten niet zichtbaar is. Zij moeten ook zo gemonteerd zijn dat zij in de gesloten positie niet uit hun scharnieren kunnen gelicht worden.

Lichtkoepels

Inbraakwerende koepels zijn vervaardigd zijn uit quasi onbreekbaar polycarbonaat.

Belangrijk: de montage. Die moet zo gebeuren dat de koepel niet van buitenaf kan worden losgemaakt. Eénrichtingsschroeven bieden geen absolute veiligheid, indien de montage van buitenaf gebeurt, maar zijn een verbetering ten opzichte van de bevestiging met gewone schroeven.

Een bijkomende bescherming langs binnen (inbraakvertragend glas, een polycarbonaatplaat of een traliewerk onder de lichtkoepel) is aan te raden. Deze moet zo bevestigd zijn dat er geen problemen zijn voor de schoonmaak.

Dakvlakvensters

Dakvlakvensters die gemakkelijk bereikbaar zijn (dak niet al te hoog) voor de inbreker kunnen met behulp van gelaagd glas worden beveiligd. Een 44.2 mm gelaagde beglazing is een inbraakafschrikkende beglazing. Vanaf 44.4 mm is de gelaagde beglazing een inbraakvertragende beglazing.

Het is nog beter dit te combineren met een handvat met sleutel, een blokkeersysteem en een openingsbeperker.

Verlichting rondom de woning als preventie en als lichtalarm

De inbreker werkt het liefst ongezien. ’s Nachts zal hij donkere plekken verkiezen. Een buitenverlichting met voldoende krachtige spots die voorzien zijn van een bewegingsdetector, zetten alle donkere plaatsen automatisch in het licht als er iemand in het detectieveld komt. Voorzie daarom enkele spots die samen de volledige omgeving van je woning bestrijken.

 • Plaats de spots en de bijhorende bewegingsdetector voldoende hoog tegen de gevel om sabotage door een inbreker te voorkomen.
 • Let op: richt de spots zo dat ze de buren en voorbijgangers of andere weggebruikers niet kunnen hinderen.
 • Dergelijke spots zijn bovendien handig als je in de donkere winterperiode thuis komt. Leuk ook voor je bezoekers die dankzij de verlichting zonder struikelen tot aan de voordeur raken. En zeer veilig: een dief wordt niet graag in het zonnetje gezet en zal snel op de loop gaan als hij plots in de schijnwerper komt te staan.

Ik ga Bouwen & Renoveren

Tips

TIP

Gelaagd glas wordt aangeduid met drie cijfers. De cijfers voor de punt (.) geven de dikte van het glasblad en het aantal glasbladen aan. Het cijfer na de punt geeft het aantal tussenliggende PVB-lagen (PolyVinylButyral) aan.

Beglazing 44.4 bestaat zo uit twee glasbladen van 4 mm dikte met 4 tussenliggende PVB-lagen.

Extra

Appartementsdeur

Als binnendeuren vallen de appartementsdeuren niet onder dezelfde normen als de buitendeuren, maar toch mogen ze wel conform dezelfde norm getest worden. Omdat 88 % van de inbraken in appartementen door de inkomdeur gebeuren, is het ook belangrijk hieraan voldoende aandacht te besteden.

Op de markt zijn er veel verschillende geblindeerde binnenblokdeuren in hout of staal die door hun concept en gebruikte beslag aan een hoge veiligheidsklasse beantwoorden: een WK4 appartementsdeur is geen uitzondering. Ook hier raden wij aan een attest bij aankoop van een dergelijke deur aan te vragen.

Niet gevonden wat je zocht?

Probeer het nogmaals in onze zoekmachine.

Gerelateerde artikels