Meer dan 10 % rendement met fotovoltaïsche zonnepanelen

Meer dan 10 % rendement met fotovoltaïsche zonnepanelen

Energiebronnen

In tegenstelling tot thermische zonnepanelen (zonneboiler) kunnen fotovoltaïsche panelen als een echte investering worden gezien.

1. Is de installatie van fotovoltaïsche panelen een rendabele investering?

Investeren in fotovoltaïsche panelen is echt wel een rendabele onderneming. U kunt uw investering in minder dan 20 jaar terugverdienen en bovendien gedurende meerdere jaren van een hoge tussenkomst genieten.

2. Hoeveel panelen heb ik nodig voor mijn verbruik?

De beste oplossing is om er uw elektriciteitsfactuur bij te nemen en de volgende vergelijking te maken: 1 kWp = 850 kWh per jaar = 8 m2.

3. Zijn er verschillende soorten panelen?

Er zijn drie generaties panelen: de kristallijne panelen, de dunne panelen en de nieuwste generatie, die zich nog in de ontwikkelingsfase bevindt. De rendabiliteit van de dunne panelen is gelijk aan die van de monokristallijne panelen, maar ze hebben op het gebied van energierendement veel minder te bieden: de oppervlakte van de panelen is veel groter. Door de dunne structuur zijn ze echter veel gemakkelijker te plaatsen. De fabrikanten hebben ook halftransparante panelen ontwikkeld die ideaal zijn op het dak van een veranda.

4. Waar moet ik mijn fotovoltaïsche panelen installeren?

Een oriëntatie op het zuiden met een hoek van 35° is de beste plaatsing. U moet er ook op letten dat u schaduw vermijdt: schoorstenen, bomen, … Belangrijk is ook dat de omgeving waar u woont een impact heeft op het rendement van de panelen: aan de kust en in de Gaume is de productie het hoogst.

5. Wat is de levensduur van de panelen? Wat met het onderhoud?

De levensduur van de fotovoltaïsche panelen bedraagt ongeveer dertig jaar, dat is aanzienlijk meer dan de periode die door de groenestroomcertificaten wordt gedekt (tussen 10 en 20 jaar). De panelen worden schoongemaakt door de regen. Wanneer u in een bosrijk gebied woont, is het wel aan te raden om de panelen jaarlijks of om de twee jaar te laten nakijken.

6. Hoe kan ik de installatie van fotovoltaïsche panelen financieren als ik niet over de nodige fondsen beschik?

Aangezien de installatie van fotovoltaïsche panelen op lange termijn met zekerheid financiële inkomsten genereert, tonen almaar meer banken belangstelling voor deze markt. Om uw project te financieren, kunt u dus een ‘groen’ krediet aangaan met een heel interessante rentevoet.

7. Hoe moet het wanneer ik eigenaar ben van meerdere woningen?

De verschillende beperkingen voor het aantal groenestroomcertificaten en het teruglopen van de elektriciteitsmeter worden vastgesteld per woning. Houd er echter wel rekening mee dat de fiscale aftrek geplafonneerd is per belastingplichtige. U kunt dus in de loop van hetzelfde jaar geen tweemaal van deze fiscale aftrek genieten.

8. Zijn fotovoltaïsche panelen echt milieuvriendelijk?

Ja, want in iets meer dan drie jaar produceert het paneel voldoende energie om de hoeveelheid energie te compenseren die werd verbruikt bij de productie en die zal worden aangesproken voor de latere recyclage.

Tekst Cédric Boitte

Niet gevonden wat je zocht?

Probeer het nogmaals in onze zoekmachine.

Gerelateerde artikels