Meer dan 85 procent van de woningen van 60-plussers is onaangepast

Nieuws

De meeste 60-plussers in ons land, 85 pct, wonen in een huis dat niet is aangepast aan hun leeftijd. Dat blijkt uit een grootschalig onderzoek van de Vrije Universiteit Brussel en Hogeschool Gent, die hun resultaten bundelden in het boek 'Een huis? Een thuis!'.

De auteurs van de studie onderzochten de huisvestingssituatie in ons land bij ouderen. Ze ondervroegen daarvoor meer dan 64.000 mensen tussen 60 en 107 jaar.

De grote meerderheid daarvan woont nog zelfstandig thuis, zo blijkt, maar hun woning is niet op maat van hun leeftijd: meer dan 45 procent kreeg de score ‘matig onaangepast’, 40 pct is ernstig onaangepast. Trappen en drempels zijn vaak een hindernis, maar ook de afwezigheid van toilet, bad, centrale verwarming of douche zijn een probleem. Zo hebben 21.000 Vlaamse 80-plussers bijvoorbeeld geen toilet. Meer dan 17 pct van de woningen waar de onderzoekers langsgingen, heeft geen centrale verwarming.

Andere factoren die een rol spelen zijn de afstand tot voorzieningen als winkels en een postkantoor, de afstand naar de woonplaats van de kinderen, maar ook gezondheidsproblemen zoals een verminderde mobiliteit. Toch wil meer dan 60 pct de woning laten zoals ze is en de grote meerderheid wil niet verhuizen.

‘Een? Een thuis!’ is uitgegeven bij Uitgeverij Vandenbroele, kost 39 euro en is te verkrijgen via de website van de uitgeverij www.uitgeverij.vandenbroele.be. (Belga/EH)

Niet gevonden wat je zocht?

Probeer het nogmaals in onze zoekmachine.

Gerelateerde artikels