Bekijk de galerij Meer dan functioneel: een trap als showstopper

Meer dan functioneel: een trap als showstopper

niet importeren, Trappen en liften

Weg met functionele trappen in de hal. Omdat huizen steeds compacter en opener worden, verhuis de trap naar de woonkamer en mag zijn zich heruitvinden als decoratief element. Nieuwe materialen en ontwerpen kunnen van uw trap een echte eyecatcher maken of hem perfect laten opgaan in het interieur. Een gesprek met Geert Ninclaus, zaakvoerder van Genico, over het design van trappen.

Trap uit de schaduw in het voetlicht

“Tien jaar geleden zat de trap doorgaans weggemoffeld in de hal en had hij een louter functioneel karakter. Nochtans was er een duidelijke vraag van de markt om een meer esthetisch alternatief aangereikt te krijgen. Zo zijn we ons als bedrijf gaan heroriënteren”, herinnert Ninclaus zich.

“Toen was de glastrap de enige manier om iets moderns neer te zetten, in contrast met de klassiekere houten trap. Vandaag zijn daar al heel wat materialen bijgekomen. Denk maar aan Corian en metaal, maar wij kunnen zelfs een trap met leder vormgeven of in carraramarmer. Voor elk interieur liggen er dus voldoende mogelijkheden binnen handbereik om de trap er op af te stemmen en tot showstopper te maken.”

Zwevende trappen in renovatie

Niet alleen materialen evolueren, ook de techniek zelf. Een zwevende trap is het voorbeeld bij uitstek van een moderne trap die tot de verbeelding spreekt. Perfect realiseerbaar in elke woning, op voorwaarde dat de muur dik en stevig genoeg is. Ninclaus: “Hier schuilt ook heel wat technische innovatie in.

Vroeger werd gewerkt met een stalen steunbalk in de muur, waaraan de treden werden bevestigd. Dat gaf heel wat moeilijkheden bij renovatiewerken, een markt die net in de lift zit. Met het nieuwe systeem kunnen we werken met zwevende trappen die trede per trede in de muur bevestigd worden. De plaatsing kan op die manier na de pleisterwerken gebeuren, zodat we kunnen meten met de juiste hoogtes en breedtes. Eigenlijk net zoals dat bij een standaardtrap verloopt.”

Creativiteit binnen de lijntjes

“Met trappen kun je vandaag al heel mooie dingen realiseren. Het is geen mode-object maar je moet de grote trends wel volgen om mee te blijven op vlak kan kleuren, vormen en materialen. Het enige nadeel aan een trap is dat je als ontwerper deels aan handen en voeten gebonden bent. Je moet altijd rekening houden met de optrede en de aantrede. Het is zonde om geld uit te geven aan een trap en hem dan weg te moffelen. Hij verdient een centrale plaats. Zelfs in kleine ruimtes kan hij schitteren.

Cruciaal daarin is de aandacht voor details. Benut verloren ruimtes, combineer eventueel met de juiste leuning en loopbrug en zorg voor bovenal voor afstemming met de ramen en de vloer om de trap één geheel met de woonkamer te laten worden”, besluit Ninclaus.

Valérie Couplez

Niet gevonden wat je zocht?

Probeer het nogmaals in onze zoekmachine.

Gerelateerde artikels