Meer dan hout: welke andere brandstoffen zijn er mogelijk voor inzethaarden?

Meer dan hout: welke andere brandstoffen zijn er mogelijk voor inzethaarden?

Kachels en inserts

Wanneer we het hebben over een haard of kachel, denken we vooral aan houtblokken als brandstof. Bio-ethanol, gas, houtpellets of zelfs elektriciteit bieden nochtans een alternatief.

Een inzethaard op bio-ethanol is esthetisch verantwoord. Hij kan elke vorm aannemen en vereist geen installatie van een luchtafvoer of -aanvoer. Dit erg trendy en makkelijk te installeren toestel is echter vooral een decoratievoorwerp en geen echte verwarmingsoplossing (zelfs niet als bijverwarming). Zijn vermogen ligt immers zeer laag en het gebruik is ook niet zonder risico (uitstoot van CO of CO2, brandgevaar omdat de vlam niet brandt in een gesloten ruimte,…).

Met een elektrische inzethaard geniet u van het plezier van de vlammen, zonder rook of geurtjes. Deze oplossing is ideaal voor kleine ruimtes of voor huizen met een heel lage energievraag. Ze verzekert een homogene verdeling van de warmte in heel de ruimte. Dit is echter het minst ecologische verwarmingssysteem. Wat het design betreft, is er voor ieder wat wils, van strak en modern tot rustiek. De aansluiting is uiteraard kinderspel: geen leiding naar de schouw, er is enkel een stopcontact vereist! Dit soort toestel moet u zelfs niet gaan vergelijken met modellen op hout of gas, omdat hun belangrijkste functie decoratief is. Met andere woorden: een elektrische inzethaard is niet meer dan een elektrische radiator die mooi oogt.

Een inzethaard op gas is ook makkelijk te installeren, maar dit toestel heeft wel degelijk een hoog verwarmingsvermogen. Hij is erg makkelijk in gebruik. U moet geen hout opslaan of het vuur aansteken: u duwt gewoon op het knopje en de vlammen dansen in de haard! In tegenstelling tot de twee voorgaande toestellen, vereist een inzethaard op gas wel een traditionele schouw om de rook af te voeren.

Pellets zijn ten slotte de laatste mogelijkheid. Steeds meer constructeurs stellen inzethaarden op pellets voor, of modellen die op twee soorten brandstof werken (pellets en houtblokken). Dit soort haard biedt een even soepel gebruik als een pelletkachel, maar dan binnen het concept van een inzethaard. De vlam is iets minder mooi, maar de energie-efficiëntie en het gebruiksgemak zijn optimaal!

Benoît Bilocque

Niet gevonden wat je zocht?

Probeer het nogmaals in onze zoekmachine.

Gerelateerde artikels