Meer licht in uw uitbouw

Meer licht in uw uitbouw

Ramen, deuren en poorten

In een bouw- of renovatieproject is de allereerste eis aan de architect steevast: “Vooral veel licht en ruimte!”.

In België zie je overwegend eengezinswoningen met een klassieke ‘achterbouw’. Deze hebben binnenin te weinig licht door de tamelijk smalle, maar diepe percelen (vooral op het gelijkvloers). Een verschijnsel dat nog meer wordt benadrukt bij 2-gevelwoningen zonder vensters opzij.We zijn vaak verknocht aan onze woning en onze woonomgeving. Wanneer onze situatie verandert (kinderen, gezinssamenstelling, financiën…), is de eerste reflex bij de meeste mensen om te renoveren of hun bestaande woning uit te breiden. Een uitbouw staat hierbij bovenaan het lijstje. Maar wat met de natuurlijke verlichting… Vensters in de gevel genereren meestal te weinig licht om alle ruimtes optimaal te verlichten. We verliezen hierbij uit het oog dat ook lichtinval langs boven een mogelijkheid is. Dakvensters, en meer bepaald dakvensters voor platte daken, zijn vanuit alle opzichten de ideale oplossing.

“Een zenitale lichtinval zorgt voor meer energie en zuurstof.”

Driedimensionaal licht

Architect Arthur Verraes van Studio Avondzon: “In Brussel voer ik hoofdzakelijk renovaties en uitbreidingen van eengezinswoningen uit. De kwaliteit van het ontwerp hangt nauw samen met de zoektocht naar manieren om zoveel mogelijk daglicht in de woning binnen te laten, en het vervolgens zo ver mogelijk naar binnen te brengen. Dat is vaak een echte uitdaging. Een weldoordachte zenitale lichtinval genereert veel licht in de centrale, per definitie meest donkere, ruimtes van de woning. Licht verhoogt niet alleen het levenscomfort van de bewoners, maar geeft het interieur ook een totaal ander karakter. De kleuren, structuren of texturen van de decoratie en het meubilair worden intenser.”

“Licht geeft het interieur een ander karakter.”

Licht en ons evenwicht

We brengen 90 % van onze tijd binnen door, waarvan een groot deel thuis. Natuurlijk licht is essentieel voor onze biologische klok. Licht is een bron van zuurstof en energie, en heeft ontelbare gunstige effecten op ons lichaam en ons humeur: het verbetert de concentratie, geeft onze levenslust een boost, stimuleert de eetlust, vermindert stress of regelt onze slaap … Licht staat synoniem voor leven!

Arthur Verraes: www.atelieravondzon.be

Meer info? www.velux.be/nl/uitbouw

In samenwerking met Velux

Niet gevonden wat je zocht?

Probeer het nogmaals in onze zoekmachine.

Gerelateerde artikels