Meerwaarde EPC in woonadvertenties blijft uit

Bouwmethodes

Vlaams minister van Energie Annemie Turtelboom (Open Vld) overweegt een aanpassing in het systeem van energieprestatiecertificaten (EPC). Zo'n certificaat is bedoeld om kandidaat-kopers of kandidaat-huurders beter te informeren over de energiezuinigheid van de woning.

Sinds 1 januari 2012 is de verhuurder of verkoper van een woning verplicht de score van het energieprestatiecertificaat (EPC) te vermelden in alle woningadvertenties. Toch houden weinig kopers of huurders uiteindelijk rekening met de energiescore, zo blijkt uit een antwoord van Turtelboom op een schriftelijke vraag van Jelle Engelbosch (N-VA). “Om een belangrijke meerwaarde te geven aan het EPC overwegen we om dit instrument te koppelen aan het BEN- renovatieadvies.”

BEN staat voor Bijna-Energieneutraal en wordt een Europese verplichting voor nieuwbouwwoningen vanaf 2021.

Stijgende klachten

Verder blijkt dat er jaarlijks steeds meer klachten komen over de aanwezigheid van het EPC in advertenties. In 2014 kreeg het Vlaams Energieagentschap (VEA) 57 klachten, bijna dubbel zoveel als in 2013. Over de kwaliteit van het EPC werden nog 20 andere klachten ingediend. Dat heeft in 2013 en 2014 geleid tot respectievelijk 67 en 63 boetes voor het niet naleven van de advertentieplicht.

Turtelboom heeft het VEA ondertussen gevraagd om na te gaan hoe het controlebeleid verbeterd kan worden. (De Zondag)

Niet gevonden wat je zocht?

Probeer het nogmaals in onze zoekmachine.

Gerelateerde artikels