Bekijk de galerij Met een gezin in een loft

Met een gezin in een loft

Nieuwe appartementen en loften

In de Brusselse gemeente Koekelberg werd een vroegere chocoladefabriek heringericht als wooneenheid met tientallen lofts, die casco werden opgeleverd.

In de Brusselse gemeente Koekelberg werd een vroegere chocoladefabriek heringericht als wooneenheid met tientallen lofts, die casco werden opgeleverd. Eentje daarvan werd toevertrouwd aan architectenbureau Stekke+Fraas, dat erin slaagde de loftstijl en het gezinsleven op elkaar af te stemmen.

Bij de aankoop – dus vóór de start van de eigenlijke werken – liet de bouwheer zich vertegenwoordigen door architectenbureau Stekke+Fraas voor de casco oplevering van de woning. De architecten kregen de opdracht de ruimte met een totaaloppervlakte van 230 m² volledig in te richten volgens een eenvoudig woonprogramma. Enige vereisten: drie slaapkamers, twee badkamers en een bureau. Voor het overige kregen ze carte blanche.

Oorspronkelijke opdeling

De oude chocoladefabriek bestond uit verschillende gebouwen rond een binnenterrein, sommige met een toegangszone op hun plat dak. De opdeling in wooneenheden volgde de originele configuratie. De toegang tot deze loft kwam dan ook ter hoogte van een van die platte daken, waarop een terras werd aangelegd dat werd verhoogd tot op het niveau van de drempel van de inkomdeur.

Binnen werden de ruimtes ingericht volgens de bestaande structuur met drie op elkaar aansluitende vleugels. In de eerste (meteen ook de ruimste) werden de volledig open zitkamer, de keuken, het salon en de eetkamer ondergebracht. In de tweede kwam enerzijds een polyvalente ruimte die dienst doet als bibliotheek, leessalon en speelhoek voor de kinderen.

Daarnaast werden daar de twee kinderkamers en de bijhorende badkamer ingericht. De derde en laatste vleugel omvat de slaapkamer en de badkamer van de ouders, en een bureauruimte die nu als dressing wordt gebruikt.

Stephan Debusschere

De volledige tekst en plannen vindt u in nummer 356 van Ik ga Bouwen, dat momenteel in de boekhandel ligt.

Niet gevonden wat je zocht?

Probeer het nogmaals in onze zoekmachine.

Gerelateerde artikels