Bekijk de galerij

Met oog voor detail

Renovatie halfopen

Door een aantal structurele ingrepen veranderde een uitgeleefde conciërgewoning met een saaie voorgevel in een woning met veel lichtinval en hedendaags comfort.

Krachtlijnen (volgens de architect)

1. De vlotte samenwerking met de bouwheer. Als architect zie je heel wat mogelijkheden, maar de opdrachtgevers moeten daar in meegaan. 2. De grote ruimtelijkheid die we hebben kunnen creëren. 3. De transformatie van de banale gevel in een hedendaagse versie. Onder meer door de keuze van het grote raam en het raamkozijn, dat lichtjes uit de dikke voorgevelmuur steekt en een mooie dieptewerking geeft. 4. De doorgang naast de woning. Daardoor hebben we heel wat functies op amper 45 vierkante meter kunnen integreren.

Ontwerp

Architecten Vanbecelaere en Hauspie bvba – 058 31 35 27

Het pand dateert van rond 1800 en was de conciërgewoning die oorspronkelijk bij de woning van de opdrachtgevers hoorde. Het kwam echter pas in 2005 in hun bezit. Langzaam groeide het idee om er een vakantie- of een transitwoning voor hun afgestudeerde of studerende kinderen van te maken. Momenteel heeft de woning een bestemming als vakantiewoning.

Voor de renovatie trokken de opdrachtgevers met een aantal duidelijke wensen naar de architecten Vanbecelaere en Hauspie. Ze wilden een sobere woning met degelijke materialen en de beschikbare ruimte moest optimaal benut worden. In de leefruimte wilden ze een kastenwand en er moest ook een verbinding komen met de garage vooraan.

Het agentschap Onroerend Erfgoed verbood echter om iets aan de voorgevelsteen en het hek te veranderen. Zo geschiedde, maar voor het overige werd de woning flink onder handen genomen. Toch is de strakke uitstraling perfect in harmonie met het historische karakter van het tegenoverliggende park en de rest van de omgeving.

Obstakel wordt opportuniteit

De serre in de voortuin bleek een behoorlijk obstakel voor het bouwen van een verbinding tussen het huis en de garage. De enige oplossing leek het gedeeltelijk wegnemen van de serre, maar dat was voor de opdrachtgevers geen optie. Bovendien stond er ook nog een waterput in de serre. Na overleg met de bouwheren stelde de architect voor om de doorgang in de serre te bouwen. Op die manier maakte hij van een obstakel een opportuniteit. Uiteindelijk werd nog een halve steen van de oude buitenmuur afgekapt om net voldoende breedte over te houden. Hauspie: “Bij nieuwbouw zou je nooit zo’n smalle gang maken.”

De serre is nu geïntegreerd in de verbinding. Hauspie: “Anders hadden we die verbinding vanuit de voorgevel moeten laten vertrekken en dat zou de bewoners heel wat licht en ruimte gekost hebben.” Deze ingreep bood meteen tal van voordelen. De bewoners konden nu rechtstreeks van het huis naar de garage, die vooral dienst doet als wasplaats, technische en praktische berging en fietsenstalling. In de doorgang is tevens voldoende ruimte voor een vestiaire en een gastentoilet. Het glazen volume met het inkomsas vooraan in de doorgang scheidt de voortuin in twee delen en biedt een bescheiden afscherming voor het terras. En ten slotte kwam er meer leefruimte binnen én buiten. Door al die functies buiten het huis te brengen, kon de ruimte in het huis optimaal benut worden en bleven het uitzicht en de lichtinval gevrijwaard.

Agnes Mus

De volledige tekst en plannen vindt u in nummer 352 van Ik ga Bouwen, dat momenteel in de boekhandel ligt.

Niet gevonden wat je zocht?

Probeer het nogmaals in onze zoekmachine.

Gerelateerde artikels