Bekijk de galerij

Met zicht op straat en tuin

Renovatie gesloten

In Luik gaf het Atelier du Plan9 vorm en inhoud aan een doodgewone rijwoning.

In Luik gaf het Atelier du Plan9 vorm en inhoud aan een doodgewone rijwoning. Een eenvoudige architecturale ingreep met een zee van licht, verbeelding en vooral met veel aandacht voor context en ecologie. Of hoe een rijwoning opnieuw ademt en weer vol van leven is…

Luik is een heerlijke stad met een rijk verleden, veel jong leven en bruisend talent. Hogescholen, een universiteit en een goede architectuuropleiding horen bij deze immer feestende stad. Het architectenbureau Plan9 ontwikkelde zich voluit in dit bijzondere biotoop. Door de jaren heen zagen we het ontwerpbureau groeien en tot wasdom komen.

Visie en inhoudelijke diepte vormen de pijlers waarop het bureau steunt. Architecten Vincent Faniel en Denis Heuschling – ze kennen elkaar als studiegenoten – zijn complementair en vormen een creatieve tandem. Sinds kort is daar Sandrine Quoilin bijgekomen en telt het bureau daarnaast een viertal enthousiaste medewerkers. Er heerst een grote ontwerpvrijheid binnen eigen gelederen. Faniel en Heuschling, de stichters, zijn architecten met een ziel, maar ook architecten die kiezen voor het engagement. Het politieke en het sociale is hen niet vreemd, al doen ze daar niet tuttig en overdreven belangrijk over.

Het actuele wonen

Architectuur van het Atelier du Plan9 laat zich niet verleiden tot nodeloze grootspraak, ze concentreren zich op de inhoudelijke problematiek van elk project. Zo ook voor dit project, waarvoor nieuwe woonkansen werden gecreëerd. Het lijkt eenvoudig, maar bekijkt men het grondplan, dan is de nieuwe syntaxis van de ruimtelijke volumes best wel een complexe puzzel. Maar juist daardoor geeft Plan9 een machtige switch aan het actuele wonen dat vormelijk schril afsteekt tegenover de saaie eentonigheid van de straat.

Philip Willaert

De volledige tekst en plannen vindt u in nummer 353 van Ik ga Bouwen, dat momenteel in de boekhandel ligt.

Niet gevonden wat je zocht?

Probeer het nogmaals in onze zoekmachine.

Gerelateerde artikels