Minder aftrek bij afbetalen woning

Minder aftrek bij afbetalen woning

Immo, Nieuws

Gezinnen uit de middenklasse en hogere inkomens zullen een lagere fiscale aftrek hebben bij het afbetalen van een woning. Volgens Jeff Wellens, belastingconsulent bij Kluwer gaat het om een herverdeling van een fiscaal voordeel.

Vooral gezinnen uit de middenklasse (inkomens vanaf 36.000 euro) zullen de begrotingsmaatregelingen voelen, onder meer door het aftoppen van de fiscale aftrekbaarheid van de kosten op woonleningen.

“Voor inkomens in de middenklasse en de hogere klasse bieden deze aftrekposten nu nog een vrij aanzienlijk fiscaal voordeel”, zegt Jef Wellens op Radio 1. “De voordelen voor al die aftrekposten worden teruggebracht tot één tarief”, aldus Wellens. “Dat betekent dat mensen met een lager inkomen die een lening afbetalen, een belastingverlaging gaan realiseren.”

Geen nuloperatie

Volgens Wellens zullen de hogere inkomens door die hervorming van de aftrekposten een verlies lijden van 350 tot 400 euro per jaar. Maar voor de lagere inkomens kan de belastingwinst oplopen tot 500 euro per jaar. “Het is dus duidelijk een herverdeling van een fiscaal voordeel”, aldus Wellens. Maar de herverdeling is duidelijk geen nuloperatie. “Het is een begrotingsmaatregel en moet dus centen opleveren. Het belastingverlies voor de hogere inkomens is in absolute cijfers groter dan de belastingwinst voor de lagere inkomens.” (RDM)

Volg IkGaBouwen op Facebook

Niet gevonden wat je zocht?

Probeer het nogmaals in onze zoekmachine.

Gerelateerde artikels