Minder energiekosten? Ga voor een laag E-peil

Minder energiekosten? Ga voor een laag E-peil

Energie, Ruwbouw

Het E-peil zegt hoe energiezuinig een gebouw is. Hoe lager die waarde, hoe beter. Maar wat bepaalt juist het E-peil?

In Vlaanderen en Wallonië legt de EPB-regelgeving een maximaal E-peil op voor nieuwe gebouwen. Vlaanderen heeft ook eisen voor ingrijpende energetische renovaties. Het Brussels Hoofdstedelijk Gewest hanteert geen E-peil, maar verplicht voor alle nieuwe gebouwen en ingrijpende renovaties de passiefnorm.

Bijna-energieneutraal bouwen

Het E-peil is het resultaat van een berekening en een vergelijking met een referentiegebouw. Vlaanderen en Wallonië gebruiken identieke berekeningen maar verschillende referenties. Om die reden wordt in het Waalse Gewest gesproken van het Ew-peil. De bedoeling is wel om in de twee gewesten in 2021 te komen tot bijna-energieneutraal bouwen (BEN, of QZEN in Wallonië). Dit zijn de gevolgen voor het E-peil van je woning.

  Vlaanderen Wallonië
2019 E ≤ 40 Ew ≤ 65
2020 E ≤ 35 Ew ≤ 65
2021 E ≤ 30 Ew ≤ 45

Het E-peil van een gebouw hangt af van:

  • De thermische isolatie
  • De luchtdichtheid
  • De compactheid
  • De oriëntatie
  • De bezonning
  • De bewuste ventilatieverliezen
  • De technische installaties voor verwarming, warm water, ventilatie, koeling en verlichting

 

Zo verlaag je het E-peil

 

© Wienerberger/Arch. Raf Segers

Bouw compact

Een compact gebouw heeft een kleine buitenoppervlakte ten opzichte van het beschermde volume. Dat betekent dat een sober ontwerp gunstiger is dan een constructie met veel hoeken en kanten

Maak de schil luchtdicht

Isolatie is pas effectief als de gebouwschil luchtdicht is. Laat de luchtdichtheid meten met een blowerdoortest. Een goed aangebracht dampscherm en onderdakfolie verhinderen bovendien dat vocht doordringt in het isolatiemateriaal.

Ga voor degelijke beglazing

Vandaag is op zijn minst hoogrendementsglas nodig. Voor grote raampartijen is zelfs driedubbel glas aan te raden. Vraag je EPB-verslaggever om de werkelijke U-waarden van de ramen mee te rekenen in plaats van de standaardwaarden.

Let op voor oververhitting

Bij zuidelijk gerichte ramen is er in de zomer een grote kans op oververhitting. Voorzie in zonwerende maatregelen. Ook opengaande ramen hebben een gunstig effect.

© Isoproc

Onderschat de ventilatie niet

Een goed geïsoleerde en luchtdichte woning vraagt om een goed ventilatiesysteem. De EPB-regelgeving legt dan ook een aantal ventilatie-eisen op. Een correct gedimensioneerde en afgestelde ventilatie met zuinige motor heeft merkbare gevolgen voor het E-peil. Interessant: systemen die warmte recupereren scoren energetisch beter.

Kies energiezuinige technieken

Een warmtepomp, een zonneboiler en fotovoltaïsche zonnepanelen verlagen het E-peil. Hou daarnaast de lengte van de verschillende leidingen zo kort mogelijk.

Tekst Wim Deloof

Beeld Wienerberger

Niet gevonden wat je zocht?

Probeer het nogmaals in onze zoekmachine.

Gerelateerde artikels