Minimale uitrusting voor kleine keukens

Keuken

Opbergruimte in de hoogte, compact meubilair, design vormgeving: kleine keukens doen er alles aan om praktisch én elegant te blijven.

Opbergruimte in de hoogte, compact meubilair, design vormgeving: kleine keukens doen er alles aan om praktisch én elegant te blijven.

Typisch voor een kleine keuken is een indeling in I-vorm (de keuken ingericht aan één zijde van een smalle, lange ruimte). Vermijd een L-vorm, want voor de uitspringende hoek is 60 cm nodig. Tracht de ruimte maximaal te benutten: elke centimeter telt!

Ook de kleinste keuken moet minimaal voorzien zijn van een koelkast, een spoelbak, een kookplaat, een afzuigkap, een oven en opbergruimte. Maak eventueel ook nog plaats voor een vaatwasser.

Enkele tips

– Besteed voldoende aandacht aan de esthetiek. Hoe gestileerder en harmonieuzer het geheel, hoe meer u de indruk krijgt plaats te winnen.

– Om zo veel mogelijk opbergruimte te creëren, kunt u die tot aan het plafond laten doorlopen. Keukengerei dat u slechts af en toe gebruikt, kunt u in de hoogste kasten opbergen.

– Kies voor de juiste toestellen: een in de hoogte geïnstalleerde vaatwasser van 45 cm breed, een combi-microgolfoven of een stoomoven, een telescopische afzuigkap,…

– Maak leggers tegen uw spatwand zodat u er ook heel wat keukengerei op kwijt kunt.

Inspirerende ideeën

– Hoeklades: Om nergens ruimte te verspillen, worden ook de hoeken benut via onder andere hoeklades.

– Geïntegreerde afvalbakken: De meeste afvalemmers zijn lelijk en nemen te veel plaats in. U kunt ze echter een discreet plaatsje geven aan de binnenkant van een kast. Daar blijkt de emmer dan vaak te klein. De oplossing? Een in het werkblad geïntegreerde afvalbak: die geeft u bovendien de kans om het vuilnis meteen te sorteren.

– De ladekoelkast: Opteer voor een klein model met lades dat zich perfect integreert in het keukenmeubilair. Zo blijven ook de voedingswaren achteraan binnen handbereik.

– Polyvalente elektro: Er bestaan tegenwoordig multifunctionele toestellen die zowel een fornuis, heteluchtoven en compacte vaatwasser integreren.

Virginie Stassen

Niet gevonden wat je zocht?

Probeer het nogmaals in onze zoekmachine.

Gerelateerde artikels