Minimalistische tuin met natuurlijke emoties

Minimalistische tuin met natuurlijke emoties

Outdoor

De tuin maakt onlosmakelijk deel uit van de (interieur)architectuur, en al helemaal binnen het minimalisme. "De echte natuur doet opnieuw haar intrede", vertelt Pepijn Verheyen.

De tuin maakt onlosmakelijk deel uit van de (interieur)architectuur, en al helemaal binnen het minimalisme. “De echte natuur doet opnieuw haar intrede”, vertelt Pepijn Verheyen. Pepijn Verheyen is niet alleen tuinarchitect, maar richtte samen met zijn vrouw – en psychologe – Sara Adriaensen ook Tuinlabo op. Op hun website (www.tuinlabo.be) kan iedereen zelf testen welk tuintype hij of zij is, en welke tuin er bij zijn/haar persoonlijkheid past. “Uit ons onderzoek blijkt dat vooral mensen die mathematisch denken voor een eerder minimalistische tuin kiezen. Mensen uit de medische sector of het bankwezen, consultants, bedrijfsleiders en managers die hun thuis vooral beschouwen als een plaats om tot rust te komen. Anderzijds kiezen ook veel architecten voor dit type tuin”, stelt Verheyen.

Net als in de (interieur)architectuur ziet Verheyen een duidelijke verschuiving binnen het minimalisme: het structureel minimalisme ruimt steeds meer plaats voor een meer natuurlijk geïnspireerde variant. “Zo vormt de buitenruimte niet langer louter een extensie van de binnenruimte, maar beïnvloedt ze de binnenruimte ook. Meer en meer merk ik zelfs dat mensen eerst hun tuin aanleggen, en de inrichting van hun interieur daarop afstellen. Ook worden buxushaagjes niet meer in strakke vormen geschoren, maar krijgen ze een natuurlijker look. Of worden de meubels en verlichting niet meer als esthetische elementen an sich beschouwd.”

Oerinstincten

Meer en meer merkt Verheyen ook dat de tuin als een soort veilige cocon ingericht wordt. “Mensen vallen terug op hun emoties en oerinstincten, en gaan hun tuin – net als in de periode dat ze gingen jagen – inrichten als een halfopen landschap dat afgezoomd is door bomen”, vertelt Verheyen. “Binnen die halfopen ruimte werken we met subruimtes, waarbij het terras bijvoorbeeld een optische begrenzing krijgt. Om diepte te creëren spelen we met de grijswaarden van de planten (hoe verder weg of hoe hoger, hoe grijzer), en plaatsen we de planten met een duidelijker textuur vooraan.”

Ook het werken met klemtonen ziet Verheyen als een cruciaal element binnen het minimalisme. “Het is uiterst belangrijk om de plaats van de ramen, en wat je erdoor kan zien, zorgvuldig te kiezen. Zo kan je bijvoorbeeld een nestkastje voor een klein raampje hangen of gras, waarop enkele kippen lopen, aanleggen voor een laag raam dat tot tegen de grond komt. Om de beleving te versterken komt het er vooral op aan om de aandacht op een bepaalde zone te vestigen.”

Tot slot is er een duidelijke tendens naar een meer natuurlijker uitstraling. “Dit merken we aan de plantenkeuze, maar bijvoorbeeld ook aan de verlichting, de implementatie van een (zwem)vijver en de keuze voor het tuinmeubilair. Door reflectie en translucentie creëren we een gelaagdheid, die voor een rijkere ervaring zorgt. Maar in dit hedendaags minimalisme is het belangrijk dat alles er, ondanks die complexiteit, toch eenvoudig en ongedwongen uitziet.”

Elien Haentjens

Niet gevonden wat je zocht?

Probeer het nogmaals in onze zoekmachine.

Gerelateerde artikels