Bekijk de galerij

Minizolder wordt volwaardige leefruimte

Nieuws, Renovatie gesloten, Renovatie halfopen, Renovatie open, Zolderinrichting

Niets laat nog vermoeden dat de mooie, drie ruimtes tellende verdieping vroeger een donkere, ongebruikte zolder was.

KRACHTLIJNEN 1. De ingenieuze trapoplossing tussen de eerste verdieping en de voormalige zolder 2. Het maximale benutten van beperkte oppervlakte en volume 3. De originele indeling van de ruimte in slaap- en leefruimten 4. De grote hoeveelheid aan licht en uitzicht door de dakramen

ARCHITECTc [ak’sent] bvba, Nancy Cool, interieurarchitect 03 828 10 35

Dit huis oogt als een bescheiden, onopvallende en vrij kleine woning. Die zolderverdieping, onder het schuine dak, was een leegstaande, donkere en ongebruikte ruimte die over de hele lengte van de woning doorliep. Het gezin richtte er een slaapkamer, een badkamer en een bureau in. Dat is nu de exclusieve leefruimte van Amelie geworden. Een uitstekende zaak, want het meisje is intussen op een leeftijd gekomen dat ze meer en meer nood heeft aan een eigen woon- en leefruimte, met de nodige privacy.

Vroeger was de zolder alleen maar bereikbaar via een uitklapbare trap in een valluik. “Het betekende een hele uitdaging om met de weinige ruimte die ter beschikking was, een verbinding naar de zolder te maken”, vertelt Nancy Cool.

Praktische trap

Na veel meten en tekenen vond Nancy de oplossing in een nieuwe, in een S-vorm gedraaide, eikenhouten trap. Bovenaan de nieuwe trap naar de zolder werd in de muur een grote opening gemaakt om via een schuifdeur toegang te krijgen tot de zolderverdieping. Voorwaar een staaltje van technisch vernuft en maximale optimalisering van de bestaande ruimte.

Het is even wennen wanneer we naar de zolderverdieping klimmen, want veel plaats is er niet over. Maar zelfs wie groot van gestalte is, raakt wel gemakkelijk boven. De nieuwe trap heeft ook een heel praktische kant, want aan de voet ervan en langs de zijkant zit een opening waarachter een mooie opbergruimte schuilgaat.

De vroegere zolderverdieping – een paar donkere, door dunne muurtjes van elkaar gescheiden ruimtes – verdeelde Nancy Cool in drie volwaardige leefruimtes, met overal gipsplaten aan de (schuine) wanden. De zolderverdieping is intussen een stuk warmer geworden door de isolatie.

Maximale benutting

Bovenaan links is de slaapkamer van Amelie. Een frisse ruimte met mooie verlichting achter het bed en handige opbergkasten onder het schuine dak. Rechts bevindt zich de studeerkamer, eveneens met veel bergruimte en met een leuke wandverlichting, waardoor het voor de jonge tiener hier aangenaam werken is. Naast de bureauruimte bevindt zich de badkamer, ook al met ruime opbergkasten.

Wat dit ontwerp speciaal maakt, is de maximale benutting van alle beschikbare ruimte. En de onopvallende, minimalistische manier waarop die ruimte werd gecreëerd. De opbergkasten in de badkamer bijvoorbeeld zitten handig weggestopt onder het schuine dak. In alle ruimtes valt, in tegenstelling tot vroeger, heel wat licht binnen dankzij de drie grote (1,2 meter bij 1,2 meter) dakramen. Die bieden Amelie meteen een knap uitzicht op de omgeving, en op de tuin van het gezin.

Dirk De Mesmaeker

Niet gevonden wat je zocht?

Probeer het nogmaals in onze zoekmachine.

Gerelateerde artikels