Bekijk de galerij

Modern erfgoed

Nieuwbouw open

Een modern huis in een doorsnee verkaveling. Ondanks zijn aparte vormen en materialen integreert het zich perfect in de omgeving.

KRACHTLIJNEN1. De micro-architectuur: de integratie van opbergruimte in het project en het ontwerp van het meubel dat de ruimte structureert. 2. De energiebesparende technieken, het gebruik van een warmtepomp en van een systeem voor stralingswarmte via wanden en vloeren. 3. Een eenvoudig en hedendaags volume dat niet in strijd is met de rest van de verkaveling.

ARCHITECTCrahay & Jamaigne Architectuurbureau

In een volkomen traditionele verkaveling duikt een woning in hout op tussen de meer klassieke huizen. Vreemd genoeg valt de constructie in de wijk helemaal niet uit de toon.

Kubistisch volume

De architecten kozen voor een kubistisch volume in onbehandeld cederhout, opgedeeld in twee elementen om het een luchtigere uitstraling te geven. In het eerste element werden de leefruimtes, de slaapkamers en het bureau ondergebracht. Het gaat om een vrijdragend geheel dat aan de straatkant uitkraagt. Onder die uitkraging gaat de garage schuil.

Het tweede, smallere element bestrijkt de noordzijde. Het ligt meer naar achter, alsof het in de richting van de tuin is weggegleden. Hierin liggen de circulatiezones, de keuken en de badkamer. Door die configuratie ligt de inkom dieper op het terrein, en ontstond er achteraan ruimte voor een privéterras.

Meubel in wit laminaat

Geheel volgens de wensen van de eigenaars is de binnenruimte volledig open, gestileerd en licht, en staat ze in verbinding met de buitenruimte. De vertrekken werden ingericht rond een groot meubel in wit laminaat dat over twee verdiepingen doorloopt. Het zorgt voor een zekere afscheiding en biedt heel wat opbergruimte.

Het salon ligt aan de straatkant, maar wordt van de straat gescheiden door een overdekt terras boven de garage. Net als op alle terrassen die het huis omgeven, bestaat de vloer uit ipé. Grote ramen bieden een onbelemmerd uitzicht vooraan en achteraan.

De eetkamer werd achteraan ingericht en geniet zo van het uitzicht over de tuin. Voor de keuken komen we opnieuw in het andere volume dat dieper in de tuin dringt. Net als het grote meubel dat het huis structureert, bestaat ook hier het meubilair uit (wit-zwart) laminaat. Een smal raam ter hoogte van het werkblad omkadert het uitzicht, terwijl een breed venster op de tuin uitkijkt.

Intiem terras

Op de vrije ruimte tussen de beide volumes werd een intiemer terras aangelegd, uit het zicht van opdringerige blikken. In het verlengde daarvan creëert een waterpartij een spiegeleffect.

Op de overloop op de verdieping genieten de bewoners van een uitzicht over de vallei via een groot raam dat van vloer tot plafond doorloopt. Om het uitzicht zo weinig mogelijk te belemmeren en om eventueel aan de binnenkant stores te kunnen ophangen, komt het plafond niet volledig tot tegen de gevel.

In deze lage-energiewoning werden een ventilatiesysteem met dubbele flux, een warmtepomp en een Canadese put geïnstalleerd. Op het gelijkvloers kwam vloerverwarming, wat het plaatsen van logge radiatoren overbodig maakte. Datzelfde principe werd op de verdieping gehuldigd: daar is een systeem voor stralingswarmte in de muren ingewerkt.

Architecturaal erfgoed

Bijzonder aan dit bouwproject: het dateert uit 2008, maar is – in het kader van de actualisatie van het monumentaal erfgoed in België – nu reeds opgenomen in de inventaris van architecturaal erfgoed in Wallonië. “Dat bewijst dat hedendaagse architectuur wel degelijk door Monumentenzorg kan worden erkend. En dat is des te opmerkelijker, omdat dit bouwwerk in een traditionele verkaveling ligt”, oordeelt architect Guy Jamaigne.

Lees meer en ontdek de plannen van de renovatie van dit huis in nummer 344 van het maandblad Ik ga Bouwen dat nu in de boekhandel ligt.

Niet gevonden wat je zocht?

Probeer het nogmaals in onze zoekmachine.

Gerelateerde artikels