Moestuinieren op kleine schaal

Moestuinieren op kleine schaal

Outdoor, Tuin en planten

Het is niet omdat je geen heuse tuin aan je woning hebt grenzen, dat je niet elke dag van plukverse groenten en kruiden kan genieten. Dat je niet over heel veel ruimte moet beschikken om een moestuin aan te leggen, bewijzen we hier.

In eigen grond

Als je een plekje kan vrijmaken in een border voor een (mini-)moestuin, kan je al aan de slag. Radijs, sla, tomaat, basilicum en andere groenten en kruiden die je graag plukvers op tafel zet, vragen niet veel ruimte. Op één vierkante meter – die je eventueel verdeelt over meerdere plekjes in de border – kan al erg veel. Bovendien hoef je niet alles in een keer te zaaien of te planten. Tomaat en paprika, knolselder en pastinaak willen van mei tot oktober kunnen groeien, terwijl radijsjes, snijsla en rucola al na zes weken klaar zijn om te oogsten. Basilicum, koriander en andere kruiden kan je dan weer op elk moment aanvullen, aangezien ze best starten in een potje. 

Toch liever een apart plekje voor je moestuin, begin dan best klein. Op 3 vierkante meter oogst je van lente tot herfst al een veelheid aan smaken in hapklare porties. Zaai en plant de groenten en kruiden in korte rijtjes of in vakjes van 30 bij 30 centimeter. In zulke minimoestuinen mag alles ook heel wat dichter bij elkaar staan dan in een traditionele moestuin. Niet alle groenten zullen op hetzelfde ogenblik geoogst worden. Je plukt en oogst steeds de grootse exemplaren, waardoor je meer ruimte laat aan de achterkomers, zodat ook zij groter en sterker kunnen groeien. 

© Marc Verachtert

In potten, bakken en zakken

Heb je geen tuin? Kijk dan gerust naar je terras of balkon. Zij bieden vaak ook meer dan ruimte genoeg om aan het moestuinieren te slaan. Ook hier mag alles dichter bij elkaar, zij het in potten, bakken en zakken. Omdat de plantenwortels niet de luxe hebben door te dringen in volle grond in hun zoektocht naar vocht en voedsel, zal jij een handje moeten helpen, te beginnen met een kwaliteitsvolle potgrond. Je zal de planten ook regelmatig water moeten geven. Kijk je daartegenop – of ben je van het vergeetachtige type – weet dan dat er systemen bestaan (van waterbufferende gelkorrels tot volledig geautomatiseerde bewateringssystemen), die je het leven een pak makkelijker kunnen maken.

Tip: Zet de potten en bakken op wieltjes. Zo hoef je niet te sleuren met zware potten, maar rol je ze eenvoudig naar waar je ze hebben wil.

© Bacsac – foto Jérôme Galland

Tegen de muur

Heb je geen plek om (extra) bakken of potten te zetten, kijk dan eens naar de muren. Misschien heb je daar wel ruimte om bloembakken tegen te bevestigen. Vul ze net als de potten met kwaliteitsvolle potgrond en ga aan het planten en zaaien. Je kan uiteraard ook aan de slag met ophangsystemen die je in tuincentra of online vindt. 

Ook een plat dak biedt mogelijkheden – als het draagkrachtig genoeg is tenminste en op een stevige basis steunt. Je kan er meestal wel enkele vierkantemetertuintjes kwijt. Om ze te bewerken moet je wel telkens een ladder of trap op en af. Voorzie er dus best een tuinkast of -kist, zodat je het nodige gereedschap bij de hand hebt, en hou de tuinslang in de buurt om water te geven. 

Opgelet wel, op een dak is het steeds een pak warmer dan beneden. Hetzelfde geldt trouwens voor een zuidgerichte gevel. Dat betekent dat je de planten meer en vaker water moet geven, maar het vergroot ook de opbrengst. De meeste groenten, tomaten, paprika’s en meloenen op kop, houden namelijk van de warmte. 

Ontbreekt het je aan de nodige ruimte om zelf je groenten en kruiden te kweken, dan zijn er steevast wel mogelijkheden wat verderop. Zo winnen de pluktuin en de stadsmoestuin aan populariteit. En had je al gehoord van een ‘leentuin’? Meer informatie hierover vind je in het aprilnummer van Ik ga Bouwen (nr. 439). 

Tekst Marc Verachtert
Openingsbeeld © De Vlaamse Tuinaannemer – ontwerp De Telder Tuinen – foto Inge Hofmans

Extra tips vind je dan weer in het nieuwe Zakboek voor de Hapklare Moestuin van onze groenjournalist Marc Verachtert, samen met Bart Verelst. Kans maken op een gratis exemplaar, doe je hier.

Niet gevonden wat je zocht?

Probeer het nogmaals in onze zoekmachine.

Gerelateerde artikels