‘Moet technologie wel onze eerste zorg zijn in het woonvraagstuk?’

Nieuws

Tijdens Batibouw geeft Eric Cloes, hoofdredacteur van 'Ik ga bouwen & verbouwen', elke dag zijn visie op de bouwsector.

Na de lancering van de computergestuurde wagen, storten de ICT-specialisten zich nu volop op de digitale woning. Terwijl domotica al dertig jaar lang een plaatsje probeert te veroveren op de bouwmarkt, maken apps voor smartphone en tablet momenteel het digitale huis sexyer en toegankelijker dan ooit. Aansturing van het beveiligingssysteem, afstandsbediening voor de verwarmingsinstallatie, teleassistentie van mensen die alleen wonen,… Het zijn tal van voordelen die ons dagelijks comfort zeker ten goede komen. Allerlei functies in huis vanop afstand beheren, is ook een trend die de jongere generatie aanspreekt. En dat terwijl de enorme mogelijkheden op dat vlak nog maar in hun kinderschoenen staan. We willen de pret natuurlijk niet bederven, maar we vragen ons toch af of al die technologie wel onze eerste zorg moet zijn in het woonvraagstuk van vandaag.

Het is intussen voldoende bewezen en gekend dat er een rechtstreeks verband bestaat tussen onze levenskwaliteit enerzijds en de kwaliteit van het milieu en het klimaat anderzijds. En net die laatstgenoemde kwaliteiten gaan er sterk op achteruit. Elke beslissing die we vandaag nemen om de uitrusting of de werking van ons huis te verbeteren, moet in een collectief perspectief worden bekeken. Wie zijn huis isoleert, verhoogt niet alleen zijn comfort en vermindert zijn energiefactuur, maar draagt ook bij tot het welzijn van iedereen. De impact van individuele acties op de klimaatveranderingen mag dan al beperkt zijn, het sneeuwbaleffect valt niet te onderschatten.

Het digitale huis heeft zeker een technologische toekomst. Willen we het ook een socio-economische en ecologische toekomst geven, dan moeten die oplossingen zich richten op de essentie: een reële verbetering van onze leefomstandigheden met zo weinig mogelijk implicaties voor het milieu.

Eric Cloes

Hoofdredacteur

Niet gevonden wat je zocht?

Probeer het nogmaals in onze zoekmachine.

Gerelateerde artikels