Multifunctionele kachels en haarden

Multifunctionele kachels en haarden

Energie

Koken op uw kachel of inzethaard is perfect mogelijk, op voorwaarde dat u het juiste model kiest. Op bepaalde toestellen kunt u barbecueën, zelfs in putje winter, met andere maakt u heerlijke ovenschotels. En dan zijn er nog de toestellen waarmee u ook uw sanitair water kunt verwarmen...

Koken op uw kachel of inzethaard is perfect mogelijk, op voorwaarde dat u het juiste model kiest. Op bepaalde toestellen kunt u barbecueën, zelfs in putje winter, met andere maakt u heerlijke ovenschotels. En dan zijn er nog de toestellen waarmee u ook uw sanitair water kunt verwarmen…

Een geïntegreerde oven

Een kachel op hout of pellets kan dienen als hoofdverwarming, bijverwarming of biedt gewoon gezelligheid. Hij kan echter ook een centrale plek van uw woning worden. Sommige fabrikanten stellen immers modellen voor uitgerust met een oven. Dit is bijvoorbeeld het geval met de accumulatiekachels in speksteen van de Finse fabrikant Tulikivi. Speksteen is een vulkanisch gesteente dat in staat is de warmte te accumuleren, om ze vervolgens via straling opnieuw af te geven. Deze kachels verwarmen niet enkel uw interieur, maar ook een oven die net boven het vuur zit. Bovendien zorgt het werkingsprincipe van dit soort kachel, met andere woorden de trage afgifte van de door de speksteen geaccumuleerde warmte, ervoor dat de oven lang kan worden gebruikt.

Barbecueën in putje winter

Het toevoegen van andere functies is duidelijk een trend. Bij Stûv zien we de barbecue op een ereplaats. Verschillende modellen van kachels en inbouwhaarden zijn uitgerust met een verwijderbare rooster die ervoor zorgt dat ze ook als barbecue kunnen worden gebruikt, zowel in de zomer als in de winter. Heel het jaar door kan er gegrild worden, zonder dat het weer roet in het eten kan gooien! De rooster wordt gewoon voor de vlam geplaatst in plaats van boven de gloeiende houtskool.

Gecombineerd verwarmingssysteem

Houtblokken en -pellets zijn momenteel de goedkoopste energiebronnen op de markt. Een haard kan het centrale punt zijn van een gecombineerd verwarmingssysteem dat zowel de ruimte kan verwarmen waar het toestel zich bevindt als andere ruimtes in het huis. Hij kan ook zorgen voor de productie van het sanitair warm water. Het systeem mag dan complex lijken, het werkt volgens een heel eenvoudig principe. Water dat wordt verwarmd door de kachel of de inzethaard circuleert door een spiraalbuis die dient als warmtewisselaar. Dit water wordt vervolgens opnieuw in het centraal verwarmingssysteem geïnjecteerd. Hierdoor zult u minder beroep moeten doen op uw ketel, waardoor u aanzienlijk zult kunnen besparen. Het verwarmde water kan ook via een buffervat (van 300 of 500 liter) gaan voor meer gebruikscomfort. Het buffervat dient om het warm water te stockeren. We vermelden verder dat er nog andere elementen kunnen worden toegevoegd aan een gecombineerd verwarmingssysteem, zoals zonnecollectoren of een warmtepomp.

Dominique Nuydt

Niet gevonden wat je zocht?

Probeer het nogmaals in onze zoekmachine.

Gerelateerde artikels