Multifunctionele radiatoren

Multifunctionele radiatoren

Energie

De badkamerradiator-handdoekdroger werd in 1980 door Zehnder ontwikkeld. Ondertussen is er heel wat veranderd, zo zijn de huidige radiatoren voorzien van legplankjes waarop u spulletjes kwijt kunt en zo aan ruimte wint in kleine vertrekken.

De badkamerradiator-handdoekdroger werd in 1980 door Zehnder ontwikkeld. Het succes ervan berust op het multifunctionele karakter van dit designobject.

De energiezuinige radiator wordt aangesloten op de centrale verwarming en mist daardoor autonomie, zeker wanneer de ketel in het tussenseizoen op waakstand draait. De elektrische variant ondervangt dan ook heel wat van die ongemakken. Persoonlijk pleiten wij, waar mogelijk, voor een gemengde verwarming om het hele jaar door flexibel op alle behoeften te kunnen inspelen. Een radiator die in de winter door warm water vanuit de ketel wordt gevoed, kan op elektriciteit blijven werken tijdens de zomermaanden en in de tussenseizoenen.

Het oorspronkelijke geheel van witte buizen met tussenruimte kent intussen talloze varianten in flashy tinten, metaalkleuren en uiteenlopende vormen. De huidige radiatoren zijn voorzien van legplankjes waarop u spulletjes kwijt kunt en zo aan ruimte wint in kleine vertrekken. De nieuwste dunne radiatoren kunnen zelfs de vorm aannemen van een verticaal geplaatste stalen draagbalk voorzien van rekken en/of kleerhangers (Antrax Serie T van Matteo Thun).

Bij Tubes Radiatori gaat het om over elkaar geplaatste kaders die op die manier een opbergruimte vormen (Montecarlo van Pieter Jamieson). Of wat dacht u van een bank die op de vloer staat (Square Bench van L+R Palomba). De Deense firma Vola, die naam maakte met de designkranen van Arne Jacobsen, pleit met losstaande horizontale stangen voor een sobere aanpak. Die rusten op een voet óf kunnen aan de wand of in het plafond worden bevestigd en fungeren als scheidingselementen in badkamers, keukens, slaapkamers of andere vertrekken.

De originele vrijstaande scherm-radiator uit de Axor Urquiola collectie wordt aangesloten op de centrale verwarming (met een vermogen van 730 W). Om de stabiliteit van de zelfdragende installatie te garanderen, moet u minimaal twee panelen installeren. Ontwerpster Patricia Urquiola tekende voor de ‘wolkenbekleding’ van het verwarmingselement. In de loop der jaren zijn radiatoren dan ook uitgegroeid tot bijzonder decoratieve objecten.

Marie-Claire Regniers

Niet gevonden wat je zocht?

Probeer het nogmaals in onze zoekmachine.

Gerelateerde artikels