Multiroom: richtlijnen voor de installatie

Multiroom: richtlijnen voor de installatie

Audio en video, Nieuws

Sla uw cd- en dvd-collectie in één toestel op en roep die informatie op vanuit elk vertrek in huis. Vandaag kan dat, dankzij de multiroom systemen! Enkele richtlijnen voor een geslaagde installatie!

1. Schakel een specialist in

De wereld van kwalitatieve video en audio is erg complex en voortdurend in beweging. We raden u dan ook aan gespecialiseerd advies in te winnen. Een vakman kan u helpen bij het kiezen van het materiaal dat voldoet aan uw eisen en budget.

2. Koop de juiste installatie

De keuze aan apparatuur is enorm uitgebreid. ‘All-in-one’-systemen bieden van hetzelfde merk alle componenten van een multiroom installatie aan, maar blijven erg duur. Uw installateur kan u adviseren bij het samenstellen van een installatie met producten van verschillende fabrikanten, zodat u de kwaliteiten van de ene met die van de andere kan combineren in functie van uw specifieke behoeften. U kan ook kiezen voor een aantal goedkopere componenten met de bedoeling die later te vervangen zodra uw budget dat toelaat. In dat geval kan een specialist u wijzen op de sterke punten van uw installatie en inschatten hoe die verder kunnen evolueren.

3. Gecentraliseerd of gedecentraliseerd?

Er bestaan 2 types multiroom systemen: gecentraliseerde en gedecentraliseerde systemen. Een gecentraliseerde installatie is complexer, vergt een hogere investering en meer denkwerk omdat het netwerk en de muziekzones nog moeilijk te verplaatsen zijn. Een dergelijke installatie vormt ongetwijfeld een meerwaarde voor uw huis. Een gedecentraliseerd systeem is dan weer een erg eenvoudige en gebruiksvriendelijke installatie. In elke muziekzone worden mobiele stations geplaatst. Het belangrijkste voordeel: u kan uw installatie steeds verder uitbouwen óf verplaatsen, zelfs wanneer u verhuist.

4. Doordachte integratie

Hoe vroeger een multiroom centrale in uw bouw- of renovatieproject wordt ingecalculeerd, hoe onopvallender die in uw interieur opgaat. Zodra er plannen worden uitgetekend en u reeds een vrij concreet beeld heeft van de installatie die u wenst (aantal muziekzones, type luidsprekers,…), kan de architect kokers voor de technische leidingen voorzien en ervoor zorgen dat de apparatuur optimaal kan worden ingewerkt. Dat is echter niet alles: ook de vorm en de inrichting van de vertrekken in huis kunnen worden afgestemd op het creëren van een perfect akoestisch kader.

Sylvie Reversez

Niet gevonden wat je zocht?

Probeer het nogmaals in onze zoekmachine.

Gerelateerde artikels