Muren die verwarmen

Energie

Muurverwarming is eigenlijk vloerverwarming, maar dan gedraaid over een hoek van 90°. Is het zo eenvoudig? Neen, want de fysica heeft beslist dat de zwaartekracht een rol speelt bij warmteoverdracht. Een warm horizontaal vlak geeft zijn warmte anders af dan een warm vertikaal vlak.

Net als bij vloerverwarming wordt warmte bij muurverwarming afgegeven door straling en convectie. De zwaartekracht heeft geen invloed op stralingsoverdracht, omdat dat een fenomeen is met elektromagnetische golfstralen tussen twee oppervlakken die elkaar kunnen ‘zien’. Maar convectie, of warme luchtstromen, die ontstaan langsheen de warme muur ondervinden wel invloed van de zwaartekracht.

Het is de opwarming van de deeltjes die hun dichtheid doet dalen waardoor warme lucht stijgt en waardoor er onderaan nieuwe koude lucht bijkomt. Bij vloerverwarming kunnen die deeltjes vrij naar boven bewegen en verkrijgt u dus een vrij gelijkmatige opwaartse stroming van warme lucht over de hele kamer. Bij muurverwarming daarentegen ontstaat een aangroeiende warmeluchtpluim langsheen de warme wand: vanonder smal en vanboven breder.

Betere demping

Maar veralgemenen om de efficiëntie van muurverwarming te kunnen beoordelen, is niet evident: meubilair, de toegepaste ventilatie, infiltratie, koude raamoppervlakken en de plaats en omvang van andere aanwezige warmtebronnen (oven, koelkast, verlichting,…) spelen allemaal een rol. Wel kan gesteld worden dat muurverwarming een betere demping geeft van mogelijke koudeval van minder kwalitatieve beglazing.

Twee systemen

Er bestaan twee muurverwarmingssystemen: een versie waarbij de verwarmingsbuizen ingebed zitten in het stucwerk van de muur en een versie met een voorzetwand. Het eerste is vergelijkbaar met het systeem van natte vloerverwarming en heeft dus een behoorlijke traagheid.

Het tweede sluit nauwer aan bij het type droge vloerverwarming, waarbij de verwarmingsbuisjes in de isolatie zitten waartegen een voorzetwand wordt geplaatst.

Oppervlaktetemperatuur

Ook vergelijkbaar met vloerverwarming is de beperkte oppervlaktetemperatuur. Bij vloeren ligt die maximale temperatuur vrij laag, bij muurverwarming mag het iets meer zijn. Toch is ook hier enige voorzichtigheid geboden.

De Europese norm in verband met thermische behaaglijkheid stelt dat er geen onaangename stralingassymetrie mag zijn. Dat wil zeggen dat het verschil tussen wat u links en rechts ziet, beperkt moet blijven. In normale omstandigheden kunt u een perfect aangenaam thermisch klimaat creëren met een muuroppervlaktetemperatuur van 40°C, tenminste als er geen raam met enkele beglazing aan de andere kant staat…

En wat met meubilair en schilderijtjes tegen de muur? Natuurlijk wel, maar boor liefst niet in een verwarmingsbuisje. Om te weten waar die precies zitten, bevochtigt u de muur terwijl de wandverwarming op volle vermogen staat. Daar waar de muur het snelst droogt, liggen de buisjes.

Leen Peeters

Niet gevonden wat je zocht?

Probeer het nogmaals in onze zoekmachine.

Gerelateerde artikels