Muren verven: zo combineer je kleuren

Muren verven: zo combineer je kleuren

Interieur, Muurbekledingen

Uitgekeken op je muren? Dan is het tijd voor een nieuwe lik verf of een frisse laag behangpapier. En dat mag al eens een kleur of een felle print zijn. Wij tonen hoe je ze kan combineren.

Combineren kan en mag, en zorgt voor een extra dimensie. Maar overdrijf niet. Net als in de mode, beperk je je best tot drie kleuren: een overheersende, een complementaire en een neutrale kleur. Opvallende of gedurfde combinaties kunnen dan weer wel in “transitzones”, waar je weinig tijd doorbrengt (inkomhal, toilet…).

Kleur op kleur

Om missers te vermijden kan je kleur op kleur werken. Kies één kleur en varieer daarmee in lichtere of donkerder nuances. Natuurlijke tinten (parelgrijs, linnen, beige, kastanje…) passen sowieso goed bij elkaar.

© Levis

Contrasterende combinaties

In plaats van kleuren met dezelfde nuances te kiezen, werk je hier met kleuren die binnen de kleurencirkel ver van elkaar liggen (zoals rood en blauw) of in elkaar overlopen (zoals groen en blauw). Door ze met elkaar te combineren, creëer je contrasten en diepte.

© Mathys

Om de eentonigheid van natuurlijke tinten te doorbreken, kan je linnen bijvoorbeeld combineren met een fellere tint als saffraangeel, Chinees rood, koningsblauw of donkergroen.

Verschillende fabrikanten pakken tegenwoordig trouwens uit met online simulators en apps waarmee je al een idee kan krijgen van het resultaat nog voor je met de schilderwerken start (Levis Visualizer, Sikkens app, Colora…). De meest efficiënte methode blijft niettemin om de kleur in de ruimte zelf te zien en te beoordelen. Dat kan eenvoudig, zonder je muren overal te beschilderen: schilder stukjes wit karton in A4-formaat in de gekozen kleur (haal wat staaltjes in huis) en hang die op verschillende plaatsen tegen de muur. Zo kan je observeren hoe een bepaalde kleur in de loop van de dag varieert onder invloed van het zonlicht.

Donkere tinten

Donkere kleuren kunnen andere elementen extra in de verf zetten (houtwerk, decoratie, accessoires, schilderijen…). Donkere muren absorberen het licht en versmallen de ruimte, maar werken een gevoel van gezelligheid en elegantie in de hand.

De meeste specialisten zijn het erover eens dat een matte afwerking het best past bij donkere tinten, die daardoor een chique en fluweelachtige uitstraling krijgen. Een kleine kanttekening: een matte afwerking is poreus waardoor het makkelijker stof vasthoudt.

Een handig trucje om meer licht te trekken als je donkere kleuren gebruikt, is om plinten, deuren… in de verf te zetten door ze wit te schilderen.

Behang en verf combineren

Hoewel de verleiding misschien groot is om te kiezen voor gedurfd grafisch behang, met een radicaal decoratief effect, kan het eindresultaat al snel te veel zijn. Combineer je dat behang met verf, creëer je een rustiger effect. Er zijn verschillende mogelijkheden: één muur behangen en drie schilderen, of net het omgekeerde. In dat laatste geval schilder je best de muur die het meeste zonlicht krijgt. Schilder de muren in de achtergrondkleur van het behang of in de kleur van de motieven. Afhankelijk of je met die effen accentmuur meer of minder licht wil trekken.

Tekst Audrey Snauwaert
Openingsbeeld © Boss Paints Colora

Niet gevonden wat je zocht?

Probeer het nogmaals in onze zoekmachine.

Gerelateerde artikels