Na de warmtenetten: Leuven plaatst eerste koudenet

Na de warmtenetten: Leuven plaatst eerste koudenet

Energie

Gisteren gaf Vlaams minister van Energie, Bart Tommelein, het startschot voor het allereerste koudenet in Vlaanderen. Het zal instaan voor de verwarming van de Leuvense wijk Janseniushof.

Ons land telt al een aantal warmtenetten, waarbij de restwarmte van industrie zorgt voor de verwarming van nabijgelegen woningen. Een koudenet is een primeur. Hiervoor wordt grondwater vanop een diepte van 70 m opgepompt. Daar heeft het een constante temperatuur van zo’n 14 °C. Dat water wordt verder opgewarmd door een warmtepomp tot ongeveer 40 °C en vervolgens naar de huiskamers gestuurd.

Bovendien laat de techniek niet alleen toe de woningen te verwarmen in de winter, ze kan ze ook koelen in de zomer. Dit principe bestaat al voor individuele woningen (geothermische warmtepomp), maar nog niet op wijkniveau. Grootste troef van het hele systeem is dat de CO2-uitstoot herleid zou worden tot nul.

“Dit project is absoluut een voorbeeld van hoe Vlaanderen innovatieve technieken kan gebruiken om de CO2-uitstoot fors te reduceren. Het doel is om dit soort lage temperatuur energienetten op termijn te implementeren in verschillende steden over heel Vlaanderen”, aldus Tommelein. Het project in Leuven is een proefproject, waarbij in totaal 103 woningen en appartementen verwarmd zullen worden. Als alles volgens plan verloopt, wordt er in de buurt een tweede, groter, netwerk aangelegd, goed voor de verwarming van 500 woningen. De eerste bewoners zullen vanaf maart 2018 de proef op de som nemen.

Niet gevonden wat je zocht?

Probeer het nogmaals in onze zoekmachine.

Gerelateerde artikels