Na-isolatie van spouwmuren zit in de lift

Nieuws

Ongeveer 600.000 woningen komen in aanmerking voor het eenvoudig en rendabel navullen van de spouwmuur. Enkele redenen waarom u dit zeker moet overwegen.

Aangezien 58 procent van de Vlaamse gezinnen te veel betaalt aan verwarming en dat voornamelijk te wijten is aan een slechte isolatie, is het misschien raadzaam om na-isolatie te overwegen. Volgens de meest recente gegevens van het Vlaams Energieagentschap (VEA) zijn er in Vlaanderen 1 500 000 woningen (59%) met niet-geïsoleerde buitenmuren. Ongeveer de helft daarvan heeft niet-geïsoleerde spouwmuren. Daarvan komen zo’n 600.000 woningen in aanmerking voor het eenvoudig en rendabel navullen van de spouwmuur.

De na-isolatie van spouwmuren is voor veel woningen het ultieme sluitstuk om de energiefactuur verder te verlagen. Veel woningen zijn ondertussen voorzien van dakisolatie, hoogrendementsbeglazing en een condensatieketel. Jaarlijks worden nu al bij meer dan 6000 bestaande woningen de spouwmuren geïsoleerd. Naar verwachting zal dat aantal de volgende jaren sterk toenemen.

In verschillende EU-landen wordt het energiebesparingspotentieel van het na-isoleren van spouwmuren erkend. Het Verenigd Koninkrijk, bijvoorbeeld, is een voorloper op dat vlak. Dagelijks worden er 2500 woningen voorzien van na-isolatie. De teller staat er ondertussen al op meer dan drie miljoen geïsoleerde woningen op een totaal van tien miljoen woningen die aanvankelijk gebouwd werden zonder spouwmuurisolatie.

Eenvoudig en snel terugverdiend

Vanaf de jaren vijftig werden de meeste woningen opgetrokken met een dragende binnenmuur en een gevelsteen aan de buitenkant. Tussen beide werd in een luchtspouw voorzien van 4 tot 8 cm. Tot in de jaren negentig werd die luchtspouw meestal niet opgevuld met een isolatiemateriaal. De na-isolatie van spouwmuren is een doeltreffende manier om een bestaande woning energiezuiniger te maken. De ingreep is eenvoudig, vergt weinig tijd en bezorgt de bewoners een minimale overlast. Dankzij de energiebesparing zijn de relatief lage investeringskosten snel terugverdiend.

Gemiddeld heeft een woning ongeveer 100 m² spouwmuren waarvoor u mag rekenen op een totale investering van 2000 à 2500 voor een woning. Daar staat tegenover dat u op een jaar tijd ongeveer 330 euro bespaart aan verwarminskosten. Sinds 1 juli 2012 hebben aannemers een kwaliteitscertificaat nodig voor de na-isolatie van spouwmuren waardoor u zeker kan zijn van een degelijke aanpak en een perfect resultaat. (RDM)

Niet gevonden wat je zocht?

Probeer het nogmaals in onze zoekmachine.

Gerelateerde artikels