Nationale actiedag tegen inbraken: ‘Moedig inbraakwerende investeringen aan met premies’

Nieuws

Op '1 dag niet', de nationale actiedag tegen inbraken, vraagt de politie verhoogde waakzaamheid voor woninginbraken en vestigt ze de aandacht op maatregelen die je kan nemen om je huis of appartement veilig te maken. De Bouwunie vindt dat investeringen hieromtrent gestimuleerd moeten worden.

Met 196 inbraken in woningen per dag in 2014, is het duidelijk dat het initiatief ‘1 dag niet’ een bijzonder lovenswaardig initiatief is. Wie een inbraak in zijn woning meemaakt, ondervindt vaak maandenlang nog de psychische gevolgen. Er kan niet genoeg aandacht zijn voor de beveiliging van woningen. “Iedereen die maatregelen neemt om zich te wapenen tegen woninginbraken door te investeren in bouwkundige inbraakvertragende elementen en daarvoor een beroep doet op een vakman, zou financieel aangemoedigd moeten worden”, zegt Hilde Masschelein, gedelegeerd bestuurder van Bouwunie.

Het gaat dan om investeringen in veiligheidscilinders, veiligheidsglas, de aankoop van gepantserde deuren, deuren met brandweerstand, alarmsystemen,… Een premie om verbouwers aan te moedigen om te kiezen voor de meest veilige opties, is noodzakelijk vindt Bouwunie. “Als deze premie gegeven wordt als de werken worden uitgevoerd door een vakman, kunnen we er zeker van zijn dat verbouwers deskundig advies krijgen over de specifieke maatregelen die best genomen worden”, benadrukt Hilde Masschelein van Bouwunie.

Twee vliegen in één klap

Bouwunie pleit voor een premie van 750 euro. Deze premie zou een aanvulling zijn op de verbeteringspremie, de renovatiepremie en/of de energiepremie van de netbeheerders. Wie zijn ramen of deuren dan toch al laat vervangen, bijvoorbeeld omwille van energetische redenen, kiest best meteen ook voor de meest veilige opties.

Ook de sector van de elektronische inbraakbeveiliging pleit voor premie van 750 euro bij installatie van een alarmsysteem of videobewakingssysteem door een erkende beveiligingsinstallateur. Elektronische beveiliging is een ideale manier om inbrekers af te schrikken. Tot vorig jaar kregen particulieren hiervoor een premie. Het is belangrijk om mensen aan te moedigen hierin te blijven investeren om het aantal woninginbraken te doen dalen.

Uitbreiding huidige wetgeving

Tot eind 2014 kreeg iedereen die zijn woning tegen inbraak of brand liet beveiligen een belastingvermindering van 30% van de uitgaven met een maximum van 760 euro. Het ging om investeringen in inbraakwerend glas, veiligheidssloten en andere beveiligingssystemen voor deuren, ramen, luiken, garagepoorten, lichtkoepels, dakvensters, keldergaten en hekken, gepantserde deuren, deuren met brandweerstand van “een half uur”, alarmsystemen,… Om van deze belastingvermindering te kunnen genieten en ook om de kwaliteit van de installatie te garanderen, moesten prestaties verplicht door een aannemer geleverd worden. Deze belastingvermindering was goed ingeburgerd en populair want de helft van de klanten vroeg zelf om een attest.

Niet gevonden wat je zocht?

Probeer het nogmaals in onze zoekmachine.

Gerelateerde artikels