Nationale Bank wil leningen beperken tot 90%

Nationale Bank wil leningen beperken tot 90%

Actualiteit, Nieuws

Wie een woning wil kopen en daarvoor gaat aankloppen bij de bank om een woonkrediet af te sluiten, zal vanaf januari niet meer dan 90 procent van de waarde van de woning kunnen lenen. Dat stelt de Nationale Bank. Dat betekent dat je de overige 10 procent plus alle kosten die met een aankoop gepaard gaan (registratierechten, notariskosten, dossierkosten…), zelf zal moeten ophoesten.

Die beslissing komt er na eerdere waarschuwingen van de Nationale Bank – die toezicht houdt op de financiële sector – dat de banken te makkelijk leningen toekennen. Daaronder ook leningen voor soms meer dan 100 procent van de waarde van de woning, of soms met een maandelijkse schuldenlast gelijk aan de helft van het maandelijkse inkomen. Dat zou dus niet meer mogen.

Aan jonge kopers, die over nog maar weinig eigen kapitaal beschikken, worden weliswaar soepelere eisen gesteld. Het is immers niet de bedoeling om het hen onmogelijk te maken nog een woning te kopen, klinkt het. 

Wie dan weer investeert in vastgoed en leent om een pand te verhuren, zal dan weer meer eigen middelen moeten inbrengen. In dat geval ligt de grens op 80 procent van de waarde van de woning.

Niet gevonden wat je zocht?

Probeer het nogmaals in onze zoekmachine.

Gerelateerde artikels