Natuurlijk zwembad: drie voorbeelden uit de praktijk

Natuurlijk zwembad: drie voorbeelden uit de praktijk

Vijvers en zwemvijvers

Om de talrijke mogelijkheden van natuurlijke zwembaden te illustreren, stellen we u drie concrete voorbeelden voor.

Bepaal zelf welk voorbeeld het meest aan uw verwachtingen voldoet óf laat u inspireren door een combinatie van onderstaande drie modellen om het natuurlijke zwembad van uw dromen aan te leggen.

In harmonie met de natuur

 • Uitgangspunt: de eigenares wilde een zwembad, haar echtgenoot droomde van een vijver. Het logische compromis: een zwemvijver! Het concept sluit echter nauwer aan bij dat van een natuurlijk zwembad dan bij dat van een echte zwemvijver omdat het water heel zuiver is en er geen algen in groeien. Niemand hoeft hier tussen de planten te zwemmen! Het project heeft iets van een bron in een Ardens landschap.
 • Kenmerken: de zwemzone van 4 x 10 m gaat via watervalletjes op in het landschap. Het volledige bassin (met een decoratieve zone vol keien) is 130 m² groot. De boordstenen in blauwe hardsteen en het terras in ipé verfijnen de esthetiek van het geheel.
 • Techniek: de zwemzone wordt afgebakend door een zone met planten, de filterzone ligt duidelijk apart: op zes meter afstand van het bassin, discreet verscholen in de begroeiing.
 • Kostprijs: 750 euro per aangelegde m² (btw en graafwerken inbegrepen). Voor 130 m² moet u dus rekenen op 97 500 euro.

Een geslaagde renovatie

 • Uitgangspunt: een bestaand zwembad uit 1958 dat lange tijd niet meer gebruikt werd. De nieuwe eigenaars wilden geen klassiek zwembad meer, vandaar hun keuze voor een natuurlijk bassin.
 • Kenmerken: de oorspronkelijke afmetingen bedroegen 12 x 6 m. Aan één zijde werd een filterzone (de zone met de beplanting uitgegraven) en aan de andere zijde werd een muurtje gedeeltelijk neergehaald om een decoratieve zone met keien aan te leggen. De totale oppervlakte beslaat nu 132 m².
 • Techniek: een groen membraan op de bodem en zijwanden bakent de zwemzone af. Silexkeien (in dit geval uit de Condroz) sieren de aanpalende zone. Goed om weten: gebruik geen keien die te veel kalksteen bevatten, want die beïnvloeden de aard van het water.
 • De filterzone ligt verscholen tussen de planten, rechts van het bassin. Er werd gekozen voor riet, een van de meest zuiverende plantensoorten. Rondom het bassin werd een terras in ipé aangelegd.
 • Om de zuurstoftoevoer in het water te verzekeren, werd een ‘zwanenhals’ uit inox geïnstalleerd. De zuurstoftoevoer in een natuurlijk zwembad moet trouwens altijd worden verzekerd door het water in beweging te houden (via watervalletjes of andere technieken).
 • Kostprijs: 450 euro/m² (deze renovatie kost 40 % minder dan een nieuwe zwemvijver).

Ultramodern

 • Uitgangspunt: een natuurlijk zwembad dat qua stijl harmonieus moest aansluiten bij de moderne woning van de architect zelf. Alle details werden bijzonder zorgvuldig afgewerkt.
 • Kenmerken: een zwemzone van 3,60 x 9,60 m. De grote trap met dubbele treden, met een breedte van 60 cm, vormt tegelijkertijd een plaats in het water waar men kan gaan zitten. Aan één kant is hij echter uitgerust met standaardtreden. Een decoratieve laterale zone over de hele lengte van het zwembad werd bekleed met donkergrijze, handgekapte tegels. De eigenaar liet zich daarbij inspireren door een bekende Spaanse architect. Uit de tegenoverliggende hogere muur in mortex spuit een brede waterstraal die de zuurstoftoevoer verzekert.
 • Filter: de filterzone met planten ligt, duidelijk zichtbaar, achter het zwembad.
 • Troeven: vanuit architecturaal oogpunt vormt dit natuurlijke zwembad een perfect samenhangend geheel met de woning. De boordstenen beslaan dezelfde breedte als de opening van de schuifdeuren, waardoor het zwembad net zo breed uitvalt als de raampartij. De muur in mortex stemt eveneens overeen met een gedeelte van het metselwerk in de gevel. Niets werd aan het toeval overgelaten!
 • Kostprijs: 1 000 euro/m² incl. btw, of 34 500 euro voor het volledige bad.

Stavie Deroc en Anne Mertens

Niet gevonden wat je zocht?

Probeer het nogmaals in onze zoekmachine.

Gerelateerde artikels