Natuursteen versus keramische tegels

Natuursteen versus keramische tegels

Interieur, Vloeren en plinten

Hoewel gietvloeren (hars, beton...) aan belang winnen in moderne of industriële interieurs, zijn keramische tegels en natuursteen nog steeds immens populair. Ze zijn duurzaam, kunnen tegen een stootje en passen zich tegenwoordig in elk interieur in. Maar welke elementen geven de doorslag in je uiteindelijke keuze? Wij zetten ze op een rijtje.

KERAMISCHE TEGELS

Keramische tegels, doorgaans gewoonweg “tegels” genoemd, worden gemaakt van een waterbestendige pasta die tot meer dan 1.000 °C wordt verhit. Het is een industriële creatie samengesteld uit een mix van klei en silicium waaraan pigmenten en kleurstoffen kunnen worden toegevoegd. Deze vloeren bieden meer dan waarschijnlijk de meeste mogelijkheden op het gebied van afmetingen, keuze aan kleuren, dessins, texturen… Ze hebben bovendien zeer hoogwaardige technische kenmerken en het onderhoudsgemak is niet te evenaren. De huidige trend: grote tegels met heel fijne voegen.

Toepassing

Keramische tegels kunnen zowel binnen als buiten worden geplaatst. De PEI-norm (Porcelain Enamel Institute) deelt ze in volgens slijtvastheid, zodat je een keramische tegel kan kiezen afgestemd op het beoogde gebruik en dus een specifieke ruimte (slaapkamer, woonkamer, gang…).

Afmetingen

© Vilvordit

De meest voorkomende en meest gebruikte formaten variëren van 30 x 30 cm (basisformaat, doorgaans het voordeligst) tot 45 x 45 cm. Daarop volgen de grootformaattegels die momenteel in opmars zijn: vierkante tegels van 60 x 60, 75 x 75 en 80 x 80 cm, naast rechthoekige van 40 x 120 en 60 x 120 cm. Deze formaten blijven betaalbaar. Veel duurder zijn de zeer grote formaten – 90 x 90, 120 x 120, 75 x 150 tot 150 x 300 cm. Deze zijn ook geschikt voor muren, om een verdieping over de volledige hoogte te bekleden zonder horizontale voegen.

Afwerking

Keramische grestegels (een verfijnd soort keramische tegel) zijn doorgaans glad en in de massa gekleurd. Maar alles is in principe mogelijk, van Provençaalse terracottategeltjes over perfecte imitaties van een marmeren tegel, een houten plank of een stalen vloer tot mozaïek.

Er is een onderscheid tussen natuurlijk en geëmailleerd keramiek. Dat laatste is bedekt met een in de oven gebakken glazuur dat het duurzaam waterdicht maakt.

Plaatsing

Keramische tegels zijn ongeveer 1 cm dik en worden met cementlijm geplaatst op een volledig genivelleerde en afgestofte dekvloer. Indien nodig wordt een egalisatielaag gegoten.

Hoe groter de tegels, hoe moeilijker ze te plaatsen zijn door het gewicht en de afmetingen. De voegen zijn standaard 5 mm breed, of 3 mm in het geval van gerectificeerde tegels (met vierkante randen om tegels met volmaakt identieke afmetingen te verkrijgen).

Voordelen

De ruime keuze uiteraard, maar ook de robuustheid, duurzaamheid en vlekbestendigheid. Mocht een tegel breken, dan kan je hem vrij makkelijk (laten) vervangen.

Nadelen

Doordat ze van nature hard zijn, kaatsen deze tegels het geluid terug en voelen ze koud aan.

Prijs

Eén gouden regel: hoe groter het formaat, hoe duurder de tegel. Reken 15 à 25 euro/m2 voor een keramische grestegel uit een instapreeks, 30 à 50 euro/m2 voor een standaardtegel en 60 à 120 euro/m2 of meer voor zeer grote gerectificeerde tegels of met een bewerkte structuur. Reken 35 à 50 euro/m2 voor het plaatsen van tegels tot 60 x 60 cm, en 50 à 75 euro/m2 voor de zeer grote formaten.

NATUURSTEEN

Natuursteen is een edel materiaal dat gedurende miljoenen jaren door de natuur is gevormd. Door geologische transformaties ontstonden magmatisch gesteente (graniet, basalt…), sedimentgesteente (kalksteen, travertijn…) en metamorf gesteente (marmer, leisteen…). Het gesteente wordt opgedolven uit steengroeven en verleent de woning een unieke toets.

Toepassing

Hoewel de prijs van natuursteen tegenwoordig democratischer is, reserveren we hem nog vaak voor de belangrijkste ruimtes. Dankzij de technische evolutie naar dunnere platen en tegels, en de ontwikkeling van waterdichtmakende producten kunnen deze nu in alle ruimtes op de dekvloer worden gelijmd, zelfs buiten.

© Beltrami

Afmetingen

In principe zet enkel het moment van het zagen in de groeve een limiet op de maat. Omwille van het gewicht bij het plaatsen zijn de meeste platen echter niet groter dan 60 x 60 cm. De dikte varieert van 1 tot 3 cm voor binnentegels en 3 tot 8 cm voor paden en terrassen.

Afwerking

Het uiteindelijke uitzicht hangt in de eerste plaats af van de gekozen steen. Blauwe steen uit Henegouwen biedt talloze mogelijkheden voor de afwerking van het oppervlak: gezaagd, gezoet, gepolierd of gebikt, gehamerd, gepolijst… Bij marmer en graniet opteren we eerder voor een gladde, perfect gepolijste afwerking.

Plaatsing

Traditioneel wordt natuursteen in mortel geplaatst: zo kunnen de verschillen in dikte tussen de natuurlijke tegels worden opgevangen en verkrijg je een perfect egaal oppervlak.

Gerectificeerde platen van 10 à 15 mm dik worden op de dekvloer gelijmd, zoals gewone tegels, maar met een speciale cementlijm die geschikt is voor de steensoort in kwestie. Lijmen kan enkel voor tegels van 50 x 50 cm of 60 x 30 cm. De voegen zijn minimaal, zodat het intrinsieke patroon van het materiaal optimaal tot zijn recht komt in het oppervlak.

Voordelen

De schoonheid van het materiaal is een troef, vooral omdat steen een levend materiaal is dat in de loop der jaren patina verwerft en alleen maar charmanter wordt naarmate de tijd zijn sporen nalaat. Het voelt zacht aan en zal even lang meegaan als het gebouw zelf.

Nadelen

Het prijskaartje blijft een hindernis voor een meer algemeen verspreid gebruik. Poreuze stenen zijn gevoelig voor vlekken en zuren. Wil je ze ook in vochtige ruimtes leggen, dan moet je ze waterdicht maken met een water- en/of olieafstotend product.

Prijs

70 à 100 euro/m2 geleverd, voor een dun formaat Belgische blauwe steen, ongeveer 100 euro/m2 voor een standaard graniet en tot 250 euro/m2 voor wit Carrara-marmer of een speciale granietsoort. Een zeldzame steen kan het budget nog opvoeren. Reken op 40 à 60 euro/m2 voor het lijmen van tegels op een dekvloer en 75 à 100 euro/m2 voor het traditioneel plaatsen in legmortel.

 

Tekst Gérard Kaiser

Openingsbeeld Vilvordit

Niet gevonden wat je zocht?

Probeer het nogmaals in onze zoekmachine.

Gerelateerde artikels