NAV en VITO helpen u energiezuinig renoveren

NAV en VITO helpen u energiezuinig renoveren

Nieuws

De kostprijs van energiezuinig bouwen en renoveren kan soms moeilijk te bepalen zijn. De architectenorganisatie NAV en de onderzoeksorganisatie VITO lanceren daarom een tool waarmee u aan de hand van woningtypologieën een overzicht krijgt van mogelijke energiezuinige ingrepen en terugverdientijden.

Een bestaande wooneenheid renoveren tot een lage-energiewoning is de uitdaging waar de bouwsector de komende jaren voor staat. Voor ieder gebouw zou moeten worden nagegaan welke ingrepen er nodig zijn om de energieprestatie te verbeteren maar een gespecialiseerde studie per wooneenheid is duur. Op basis van een onderzoeksproject van de Vlaamse onderzoeksorganisatie VITO heeft NAV daarom een webtool gemaakt waarmee u de energetische prestatie van een woningtype kan terugvinden.

Via een set van typische woningen (rijwoning, halfopen, vrijstaand, appartement) geklasseerd volgens verschillende bouwperiodes en op maat van de Belgische context worden het gebouwgebonden energieverbruik voor verwarming, warm waterconsumptie en hulpenergie voor de werking van de technische installaties in kaart gebracht.

VITO stelt verbetermaatregelen voor om het energieverbruik van deze woningtypes terug te dringen, enerzijds tot op het niveau van de EPB-eisen voor nieuwbouw en anderzijds tot op het niveau van lage-energiewoningen. Voor de twee renovatiescenario’s geven de onderzoekers ook een inschatting van de investeringskosten, de verwachte besparing op de energiekosten en een indicatie van de terugverdientijd.

Tool voor architecten

Bij een renovatie is er vaak niet de mogelijkheid een gedetailleerde kosten-batenanalyse op te maken. Door op basis van het woningtype een overzicht van energetische ingrepen, energieprestatieniveaus en terugverdientijd te geven, kan deze NAV-tool de architecten helpen bij het vastleggen van het ambitieniveau voor een energiezuinige renovatie. (RDM)

Niet gevonden wat je zocht?

Probeer het nogmaals in onze zoekmachine.

Gerelateerde artikels