Nederlandse designer maakt Rotterdam smogvrij met origineel bouwwerk

Nieuws

Daan Roosegarde installeerde het voorbije weekend de grootste smogstofzuiger in de wereld in Rotterdam. Hij wil de luchtkwaliteit van de Nederlandse stad, en andere steden in de toekomst, aanzienlijk verbeteren.

Roosegarde deed beroep op het crowdfundingplatform Kickstarter om zijn gigantische stofzuigerproject tot een goed einde te brengen. Heel wat mensen zagen iets in het verhaal van de designer, de teller voor de ‘Smog Free Tower’ stond al snel op het gewenste bedrag (en ging er zelf een heel stuk boven).

De strakke structuur is ongeveer zeven meter hoog kan 30.000 m³ verwerken per uur, lezen we op Dezeen. Het gevaarte haalt de ultrafijne smogpartikeltjes uit de lucht en verspreidt opnieuw verse, gezonde lucht. Bovendien verbruikt deze grote stofzuiger niet meer energie dan een waterboiler.

<iframe width=”560″ height=”315″ src=”https://www.youtube.com/embed/_IWaSHJCE80″ frameborder=”0″ allowfullscreen></iframe>

De wereld veroveren

Het is dezer dagen niet meer zo ongewoon dat de hoeveelheid vervuilde lucht in steden het alarmpeil bereikt. Roosegaarde meent dat de levensverwachting in Nederland negen maanden ingekort wordt door smog, schrijft Dezeen.

‘Mensen hebben machines ontworpen om onszelf te verbeteren, we hebben het wiel en de auto uitgevonden om ons te kunnen verplaatsen’, klinkt het bij Roosegaarde. Maar dit is niet zonder gevolgen, gezien de enorme luchtvervuiling in steden. Daarom blijft Roosegaarde ook niet in Rotterdam met zijn project. Hij wil onder meer ook naar Bombay en Peking.

Niet gevonden wat je zocht?

Probeer het nogmaals in onze zoekmachine.

Gerelateerde artikels