Neem deel aan de James Dyson Award

Nieuws

Deze internationale award doet beroep op jonge designers en ingenieurs om te durven, inventief te zijn, anders te denken en zichzelf uit te dagen. Inschrijven kan nog tot 2 augustus.

De James Dyson Award nodigt ingenieurs en studenten design uit 18 landen uit om hun baanbrekende ideeën in te dienen. Inschrijven om mee te dingen voor de award kan nog tot 2 augustus 2012. De winnaar ontvangt een geldprijs van £10 000 en krijgt de kans om zijn of haar uitvinding te ontwikkelen. Een bijkomende £10 000 gaat naar het departement van de universiteit van de desbetreffende student.
Een nationale jury bestaande uit Axel Enthoven, Pieter Lesage en Alexander Crolla zal uit de inzendingen een Belgische winnaar selecteren. Axel Enthoven is Professor en Hoofd van de afdeling “Mens & Mobiliteit” aan de prestigieuze Academie voor Industrieel Design van Eindhoven, Nederland. Vijf jaar geleden ontving hij de Henry van de Velde Award voor zijn volledige oeuvre Het duo Pieter Lesage en Alexander Crolla won de James Dyson Award in 2006 met hun Intera Fiets. Deze converteerbare fiets combineert de voordelen van een ligfiets en een gewone fiets. Een ligfiets is snel en efficiënt, maar je hebt minder overzicht over het verkeer en wordt ook minder goed gezien. Een gewone fiets is veiliger in het drukke stadsverkeer maar minder snel. De Intera Fiets werd ontworpen voor pendelaars die dagelijks de stad in en uit fietsen.

De winnaar van vorig jaar, Edward Linacre, van de Swinburne University of Technology in Melbourne, vond de Airdrop uit, een ingenieus toestel dat grote problemen veroorzaakt door droogte kan aanpakken. Airdrop is een goedkope en eenvoudige te installeren oplossing -met eigen aandrijving- voor het telen was gewassen in zeer droge gebieden.

Edwards: “Dankzij het prijsgeld van £10 000 van de award kon ik het Airdrop systeem ontwikkelen en testen. Het heeft het potentieel om landbouwers wereldwijd te helpen en ik ben klaar voor de uitdaging om het te implementeren.” Een bijkomende som van £10 000 werd overhandigd aan het departement van zijn universiteit om andere jonge ingenieurs die in Edwards voetstappen willen treden, te ondersteunen.

De nationale finalisten worden aangekondigd op 30 augustus en de Internationala Winnaar wordt op 8 november bekend gemaakt.

Niet gevonden wat je zocht?

Probeer het nogmaals in onze zoekmachine.

Gerelateerde artikels