‘Niet genoeg voorraad bouwgrond in Vlaanderen’

Nieuws

Het aantal resterende bouwgronden in Vlaanderen is nauwelijks voldoende om tegemoet te komen aan de verwachte bevolkingsgroei tegen 2020. Dat zegt de Vlaamse Confederatie Bouw (VCB), die daarmee eerdere berichten in de media tegenspreekt.

De VCB vraagt om meer ruimte vrij te maken voor bijkomende woningen. Vorige week was bekendgeraakt dat Vlaanderen 247.553 beschikbare bouwgronden telt, volgens het Register Onbebouwde Percelen dat geactualiseerd werd door het kabinet van minister van Ruimtelijke Ordening Philippe Muyters (N-VA). De cijfers tonen aan dat er nog voor de komende twintig jaar genoeg bouwgrond is in Vlaanderen, klonk het toen.

Maar de VCB betwist die conclusie nu. In een reactie wijst ze erop dat de reserve aan onbebouwde bouwgronden op zes jaar tijd al met veertig procent gedaald is. “In 2006 telde de Vlaamse overheid nog ruim 410.000 onbebouwde percelen”, luidt het. “De bevolkingsgroei gaat intussen onverminderd voort”, aldus nog de VCB, die erop wijst dat Vlaanderen volgens de meest recente gegevens van het Planbureau al in 2030 de kaap van de 7 miljoen inwoners zal ronden, terwijl dat oorspronkelijk pas in 2060 was voorzien.

“De Vlaamse Confederatie Bouw heeft op basis daarvan berekend dat er tegen 2020 ongeveer 328.000 gezinnen gaan bijkomen. De resterende voorraad aan bouwpercelen zal dus veel sneller uitgeput geraken dan sommigen willen doen geloven.” De confederatie zegt dan ook dat de overheid dringend actie moet ondernemen om voldoende ruimte voor wonen tot stand te brengen. (Belga/RDM)

Niet gevonden wat je zocht?

Probeer het nogmaals in onze zoekmachine.

Gerelateerde artikels