Nieuw dit najaar: energielabel voor verwarmingstoestellen

Nieuws

Vanaf 26 september dit jaar gaat de ecodesignrichtlijn van kracht die strengere eisen oplegt aan verwarmingstoestellen inzake hun minimumrendement. Daar zal nu ook een energielabel bijhoren.

Je kent ze wel, de kleurige labels die een huishoudtoestel rangschikken van A tot G. Diezelfde labels zullen vanaf september ook worden toegekend aan alle nieuwe verwarmingsinstallaties, van gewone ketels op gas, stookolie of elektriciteit tot installaties die gebruik maken van hernieuwbare energie, zoals warmtepompen, zonneboilers,… Naast informatie over de energie-efficiëntie, kun je onder ander ook informatie aflezen over het geluid dat het toestel produceert, de warmteafgifte in kilowatt,… Op die manier krijg je in een oogopslag een idee van het toestel dat je koopt. Voor ketels op gas of stookolie is een B-label het minimum, dat komt overeen met een rendement van 86%.

Er zal bovendien nog een tweede soort label in omloop worden gebracht: het pakketlabel of systeemlabel. Een ketel of warmtepomp werkt immers vaak niet alleen, maar kan worden aangevuld met andere oplossingen zoals zonnecollectoren of een boiler voor sanitair warm water. Op die manier is het bijvoorbeeld mogelijk om je verwarmingsinstallatie te upgraden en beter te scoren. (SDM)

www.attb.be

Niet gevonden wat je zocht?

Probeer het nogmaals in onze zoekmachine.

Gerelateerde artikels